După CNA, și CSM a avizat negativ proiectul de lege al Ministerului Justiției ce prevede excluderea certificatului de integritate

Mariana Colun
08/12/2020

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției, care prevede excluderea instituției certificatului de integritate, eliberat de Autoritatea Națională de Integritate, a primit avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți a CSM.

Prin proiectul de lege privind excluderea certificatului de integritate prin proiect se propune modificarea mai multor legi. Potrivit notei informative: „În scopul excluderii certificatului de integritate, proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative (excluderea certificatului de integritate) vine cu modificări și ajustări a următoarelor acte normative:

- Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului se modifică în sensul excluderii de la articolul 9 alineatul (8) a cuvintelor „Autoritatea Națională de Integritate certificatul de integritate și de la”, pentru a anula necesitatea prezentării certificatului de integritate de către candidaţii la funcţiile vacante de judecător, de vicepreşedinte şi de preşedinte al instanţei judecătoreşti;

- Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate se modifică în sensul abrogării articolul 7 alineatul (3) litera i) prin care Autoritatea Națională de Integritate este abilitată cu competența de a elibera certificatul de integritate. Astfel, potrivit art. 5 din legea menționată Autoritatea Națională de Integritate are misiunea de a asigura integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor, iar excluderea atribuției privind eliberarea certificatului de integritate ce constituie un formalism exagerat va permite Autorității Naționale de Integritate să concentreze resursele umane și financiare în vederea executării funcțiilor de bază ale acesteia;

- Legea integrității nr. 82/2017, se modifică în sensul excluderii articolului 31/1 prin care este reglementat conținutul și modul de eliberare a certificatului de integritate.”

Amintim că și CNA a criticat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției. Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. 

„Nota informativă nu cuprinde argumente pertinente referitor la oportunitatea excluderii atribuției Autorității Naționale de Integritate de eliberare a certificatului de integritate ca măsură de prevenire a corupţiei şi de asigurare a verificării integrităţii angajaţilor publici/candidaţi. Lipsa unei analize corespunzătoare și complexe care să cuprindă evaluarea tuturor deficiențelor și identificarea obiectivelor/soluțiilor clare și raționale va crea incertitudine referitor la mecanismul de verificare de către conducătorul entității publice a informației despre actele de constatare rămase definitive în ultimii trei ani în privința agenților publici, despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate constatate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce drivă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive”, se precizează în expertiza CNA.

Mariana Colun
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii