Experta anticorupție Cristina Țărnă, despre activitatea CSM: „Înregistrează restanțe la capitolul promovarea meritocrației”

Irina Odobescu
08/12/2020

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) înregistrează restanțe la capitolul promovarea meritocrației și integrității în domeniul judecătoresc, în ciuda instrumentelor pe care le deține. Declarația aparține fostei vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, expertei Cristina Țărnă, și a fost exprimată în cadrul forumului Moldovan European Integration Forum 2020

„Nu-mi amintesc o perioadă în care CSM să fie asociat cu promovarea meritocrației sau integrității în sistemul judecătorilor. Nu pentru că nu ar fi avut la îndemână toate instrumentele pentru asta”, a punctat Cristina Țărnă.

„La promovarea în sistem, mecanismele care sunt, mă refer la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor și Colegiul pentru Selecție și Cariera Judecătorilor, din subordinea CSM, funcționează, pentru că au o reglementare riguroasă, dar rolul lor este redus la zero anume prin activitatea CSM. Candidații la funcția de judecător, cei la funcția de președinți sau vicepreședinți ai instanțelor sau cei care își doresc o avansare în carieră au un anumit punctaj, care este atribuit de aceste Colegii. Dacă logica spune că acești candidați trebuie promovați în ordinea descrescătoare a punctajului, de multe ori ne-am trezit cu scandaluri, pentru că CSM reușește să întrezărească la unii candidați niște merite pe care nu reușesc să le constate Colegiile specializate. Astfel, de multe ori sunt promovați candidații cu cel mai mic punctaj, iar cei cu mai multe puncte rămân pe alături. Metoda este mai puțin ortodoxă, ca să nu-i spun corupție.”

Potrivit expertei, schimbările în sistemul judiciar vor începe când magistrații vor trasa liniile roșii în fața politicienilor. „De mult timp, Justiția și politicul din Republica Moldova sunt implicați într-un flirt, pe care îl puteți numi și nunta corupției. Judecătorii ar trebui să înțeleagă că, spre deosebire de politicieni, ei au un mandat încredințat pe viață. Cred că justiția ar face bine să-și amintească că trebuie să aibă ochii legați și să nu distingă culorile politice”, a precizat Cristina Țărnă. 

Experta a a mai subliniat că, în momentul în care judecătorii o să înțeleagă câtă forță și autonomie au, atunci o să se producă schimbările. „Ceea ce strică toată povestea cu independența justiției este lipsa de integritate și corupția. Corupția este o mare problemă de securitate, pentru că acolo unde este corupție, nu mai poți controla procesele, pentru că tranzacțiile particulare au controlul absolut.”

Irina Odobescu
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii