Republica Moldova a solicitat platformei COVAX un lot de vaccinuri împotriva COVID-19

Irina Odobescu
08/12/2020
MSMPS via Facebook

Autoritățile din domeniul Sănătății au trimis platformei COVAX o solicitare pentru vaccinul împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut marți de Ministerul Sănătății. Lucrătorii din domeniul medical, adulții cu vârsta mai mare de 65 de ani și cei care au comorbidități, beneficiari ai Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, lucrătorii din domeniul social, lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul organelor de asigurare a securității sunt grupurile țintă care vor fi vaccinate primele împotriva COVID-19 în Republica Moldova. 

„La 7 decembrie, Republica Moldova a prezentat către platforma COVAX solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În urma discuțiilor specialiștilor din domeniu și a factorilor de decizie, în colaborare cu partenerii internaționali (OMS și UNICEF), cererea a fost completată pentru a asigura livrarea vaccinului în condiții optime și determinarea mecanismelor de organizare a serviciilor de imunizare.

Grupurile țintă au fost prioritizate conform recomandărilor Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). grupurile țintă au fost stabilite reieșind din faptul că GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări), prin intermediul platformei COVAX asigură acoperirea a 20 % din populația țării în mod gratuit”, scrie în comunicatul emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). 

Conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, care sunt la fel de important de protejat.

COVAX  este unul dintre cei trei piloni ai accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie curent, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comisia Europeană și Franța ca răspuns la această pandemie.

Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020,  prin intermediul scrisorii de intenție semnată de MSMPS.

Irina Odobescu
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii