După CNA și CSM, și ANI critică Proiectul de lege ce prevede excluderea certificatului de integritate

Mariana Colun
08/12/2020

După ce a fost avizat negativ de CNA și de CSM, Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției, care prevede excluderea instituției certificatului de integritate, a fost criticat și de Autoritatea Națională de Integritate. Într-un aviz semnat în noiembrie de Rodica Antoci, se arată că ANI pledează pentru menținerea Certificatului de Integritate în competența sa, sau, cel puțin, înlocuirea acestuia cu un alt document cu caracter informativ.

„În cazul eliminării certificatului de integritate, fără înlocuirea acestuia cu un alt document cu caracter informativ, obligatoriu de a fi solicitat de angajator în cadrul procedurilor de concurs la funcțiile publice (inclusiv cu statut special), se va renunța la un instrument viabil și accesibil, de natură preventivă, care va îngrădi accesul în serviciul public al persoanelor cu probleme de integritate și cu interdicții de ocupare a funcțiilor publice. Or că, în sensul dat, autorul nu face absolut nicio clarificare, ceea ce, mai degrabă va duce la angajarea persoanelor cu interdicții de accedere în funcții publice și va diminua semnificativ esența și efectele activităților realizate de Autoritate, în sensul constatărilor și sancțiunilor ce urmează procedurilor de control al averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor”, se mai arată în avizul ANI.

„Probabil, autorii proiectului au omis faptul că - menirea acestui document este de a îngrădi accesul în serviciul public al persoanelor cu probleme de integritate și cu interdicții de ocupare a funcțiilor publice. În cazul în care se anulează această competență a ANI, odată cu ea se vor diminua semnificativ și efectele activităților realizate de inspectorii de integritate pe aspectul constatărilor și sancțiunilor în rezultatul procedurilor de control al averii, conflictelor de interese și incomaptibilităților.

Certificatul de Integritate este solicitat de către angajator la accederea în funcție a unei persoane. Acest document reprezintă un filtru de integritate asupra candidaților la funcțiile publice. Informațiile conținute în Certificatul de Integritate sunt relevante pentru angajator, deoarece se meționează dacă pretendentul la funcția respectivă are aplicată interdicția de a ocupa o funcție publică pentru o perioadă de trei ani, în rezultatul actelor de constatare rămase definitive”, a comentat pentru portalul Anticoruptie.md, Maria Dastic, ofițerul de presă al ANI.

Amintim că și CNA a criticat proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției. Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. Ulterior, Proiectul a primit și avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Mariana Colun
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii