‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 martie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultor: Am găsit o soluție revoluționară, ce ne permite să reducem moartea albinelor

Apicultor: Am găsit o soluție revoluționară, ce ne permite să reducem moartea albinelor

‹ adv ›
‹ adv ›

Unul dintre motivele mortalității sporite a albinelor este calitatea apei pe care acestea o consumă, dar și seceta care s-a înregistrat în ultimii ani pe parcursul verii. Acești factori, potrivit specialiștilor, au provocat mortalitatea albinelor, acestea consumând apă infectată, poluată din locuri și bălți la întâmplare.

De fapt, apa este poluată și în majoritatea fântânilor și izvoarelor, ca rezultat al utilizării intensive a substanțelor chimice pentru combaterea dăunătorilor și paraziților din agricultură în anii 50-60, cât și utilizarea masivă a îngrășămintelor minerale.

Din acest motiv, apare necesitatea de a asigura albinele cu apă de calitate. Apicultorul Pavel Stamati, fost profesor de apicultură, susține că a găsit o soluție pentru a evita această problemă, după ce a încercat mai multe metode:

„O stupină am adăpat-o cu apă tratată cu bare de argint, iar alta cu apă din izvor, ca rezultat, în prima stupină mortalitatea a scăzut drastic, iar în alta mortalitatea a fost mare. Anume aceasta m-a adus la gândul să apelez la ajutorul savanților. Mai întâi l-am cunoscut pe domnul Nicolov Ivan, fizician-chimist din Chișinău. După mai multe încercări nereușite, am decis să apelăm la un specialist din domeniul ingineriei electrice. Și așa am elaborat metodologia corectă de purificare a apei. Primele experiențe cu dispozitivul creat de noi au demonstrat că albinele adăpate cu apă tratată cu argint au dat rezultate – mortalitatea albinelor a scăzut la zero”, susține Pavel Stamati.

Potrivit lui, utilizarea dispozitivului va asigura trecerea apiculturii la o nouă etapă, excluzându-se necesitatea utilizării preparatelor chimice pentru combaterea unor boli și vătămători la albine. În felul acesta, consumatorul va avea acces la produse apicole mai sănătoase.

„Apa tratată cu ioni și cationi de argint poate fi utilizată pentru adăparea albinelor, pregătirea siropului pentru hrănirea albinelor, dezinfectarea insectelor și a întregului inventar apicol cu minimum de cheltuieli, dar și de muncă din partea apicultorului, combaterea maladiei periculoase, denumită ,,aspergiloza”, care se transmite de la albinile bolnave la apicultor”.

Apicultorul planifică să lanseze pe piață dispozitivul îmbunătățit pentru a-i ajuta pe alți apicultori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii