O inventatoare de 15 ani a fost declarată copilul anului, potrivit revistei TIME

Sursa foto: TIME

Faceți cunoștință, Gitanjali Rao! În vârstă de doar 15 ani, Rao, o fată de origine indiană americană, a fost selectată dintr-un număr de peste 5.000 de nominalizați în calitate de copil al anului al într-un top realizat pentru prima oară de revista TIME. Tânăra inventatoare folosește tehnologia pentru a aborda probleme care variază de la apa potabilă contaminată la dependența de opioide și agresiunea cibernetică, iar misiunea ei este de a crea o comunitate globală de tineri inventatorii pentru a rezolva problemele din întreaga lume.

Pe lângă asta, ea mai este și un promoter al STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

În 2017, Rao a câștigat concursul Discovery Education 3M Young Scientist Challenge și a primit pentru invenția sa, Tethys, 25 000 de dolari. Tethys este un dispozitiv care detectează substanțele nocive din ape, iar denumirea este numele grec al zeiței apelor curate.

„[Tethys] este pentru persoanele care nu știu cu adevărat ce este în apa din conductele care duc la casa lor… ținta mea în acest moment sunt casele oamenilor, cât și școlile”, a spus Rao. Rao a fost inclusă și în lista Forbes 30 Under 30 pentru invențiile sale.

De trei ori a vorbit la TED, despre dispozitivul pe care l-a inventat și despre importanța disponibilității apei potabile. De asemenea, a încurajat prin discursul ei știința pentru vârste fragede și a încercat să motiveze copiii să se implice în STEM.

Gitanjali a fost distinsă cu Premiul Top “Health” Pillar pentru TCS Ignite Innovation Challenge Student în mai 2019 pentru dezvoltarea unui instrument pentru diagnosticarea precoce a dependenței de opioide pe bază de rețetă.

Pe lângă toate, Rao este, de asemenea, o pianistă desăvârșită.

În viitor, Rao vrea să studieze genetică și epidemiologie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.