Curtea Constituțională a suspendat legea privind trecerea SIS din subordinea președinției în cea a parlamentului

17803F6C-79FC-4EC8-9A17-823B5B92776F_w1200_r1
Foto: Europa Liberă

Magistrații Curții Constituționale au suspendat astăzi, 7 decembrie legea votată de deputații PSRM și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președinției în cea a parlamentului.

Curtea Contituțională a admis astăzi cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative depuse de deputatul PAS Sergiu Litvinenco, prin care SIS-ul a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova.

Astfel, acțiunea legii a fost suspendată până la soluționarea în fond a cauzei.

„Curtea consideră că suspendarea legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituțional în raport cu soluția nesuspendării ei. Cu privire la domeniul afectat de legea contestată, Curtea reține că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională (a se vedea articolul 251 alin. (2) pct. 1) lit. h) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, articolul 71 alin. (2) pct. 1) lit. h) din Codul jurisdicției constituționale). Astfel, Curtea reține că riscul eventualei schimbări a conducerii Serviciului de Informații și Securitate în cazul nesuspendării legii contestate corespunde temeiurilor de suspendare referitoare la «eventualele prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale aplicării legii contestate» stabilite în jurisprudența Curții (a se vedea DCC nr. 36 din 24 martie 2020, DCC nr. 39 din 9 aprilie 2020, DCC nr. 42 din 30 aprilie 2020, DCC nr. 43 din 14 mai 2020 și DCC nr. 80 din 2 iulie 2020)”, se menționează în constatarea Curții Constituționale.

De menționat este că judecătorul CC Vladimir Țurcan i-a prezentat plenului Curții Constituționale o cerere de abținere de la examinarea cauzei. Însă, analizând motivele invocate în cerere, magistrații au decis respingerea ei.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare în data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Vezi decizia Curții Constituționale AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente