Primăria Chișinău îndeamnă oamenii să respecte regulile anti-COVID: „Situația e foarte gravă, iar locuri în spitale nu mai sunt”

covid medici in picioare (6)
Foto: OMS

Primăria Chișinău  informează că situația pe teritoriul municipiului prin infecția COVID-19 rămâne în continuare complicată, cu o creștere a incidenții cazurilor de îmbolnăviri cu forme grave și foarte grave. Totodată, mai multe săptămâni la rând, toate paturile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate. Astfel, mesajul autorităților municipale către cetățeni este să respecte cu strictețe măsurile impuse de specialiști și să poarte mască de protecție.

În baza indicatorilor nivelului de risc privind transmiterea infecției COVID-19, pe teritoriul municipiului se menține starea de urgență în sănătate publică, cu stabilirea gradului de alertă „cod roșu”. Informații în acest sens au fost prezentate în cadrul ședinței operative săptămânale, de către Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate.

„Personalul medical este la limită. Avem și lucrători medicali decedați în municipiul Chișinău (29). Mai multe săptămâni la rând, toate locurile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate. În spitale mai sunt persoane care au nevoie de terapie intensivă, însă nu pot beneficia din lipsă de locuri”, a subliniat șefa subdiviziunii municipale de profil.

Potrivit datelor direcției generale asistență socială și sănătate, în municipiul Chișinău, la data de 7 decembrie 2020, sunt 49 122 cazuri confirmate și recuperați 34 919 pacienți COVID. Decese-790.

De rând cu capitala și în suburbii numărul de infectări prin COVID este în creștere. Cel mai multe cazuri de îmbolnăviri rămân în continuare în orașul Durlești, comuna Trușeni, orașul Cricova și comunele Bubuieci și Băcioi. Totodată, cele mai afectate categorii de vârstă sunt persoanele de peste 60 de ani, precum și cele de 30-39 de ani, tendință atestată de la începutul pandemiei.

În context, primarul general, Ion Ceban, a solicitat pretorilor de sector și reprezentanților Direcției de poliție Chișinău să verifice periodic respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 în preajma locațiilor din capitală unde sunt instalați pomi de Crăciun și decorațiuni de sărbătoare, spre a nu admite târgurile improvizate cu mărfuri specifice, conform rigorilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente