Proiectul de lege ce prevede că organul de urmărire penală poate fi sesizat prin rapoartele de audit ale Curții de Conturi, criticat de CNA

Mariana Colun
07/12/2020

Proiectul de lege elaborat de deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, care prevede că organul de urmărire penală poate fi sesizat despre săvârșirea sau pregătirea pentru săvârșirea unei infracțiuni prin rapoartele de audit ale Curții de Conturi, este criticat de experții Centrului Național Anticorupție.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de concurența normelor de drept și ambiguitatea procedurilor administrative.

„Deşi prevederile proiectului reglementează aspecte de interes public de a simplifica procedura de sesizare a organelor de drept, se atestă o neconcordanță de reglementare în ceea ce privește instituirea unei modalități paralele de sesizare a organelor de urmărire penală, iar în lipsa evaluării impactului dispozițiilor propuse din punct de vedere al îndeplinirii funcției de sesizare, se va putea afecta interesul public”, se precizează în expertiza CNA.

Pentru evitarea riscurilor de corupție, experții CNA recomandă autorului să evalueze dispozițiile proiectului de lege prin prisma cadrului normativ deja existent, care reglementează expres modalitatea de sesizare a organului de urmărire penală, precum și a procedurii detaliate cu privire la mecanismul de sesizare a acestora.

Mariana Colun
07/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii