Vladislav Gribincea: „Judecătorii din Republica Moldova se mai tem de procurorii influenți”

Anticoruptie.md
07/12/2020

Există două probleme în justiția din Republica Moldova: independența și corupția. În ceea ce privește corupția, organele responsabile de combaterea corupției au ignorat faptul că mulți judecători trebuiau scoși din sistem din considerente că nu-și pot fie justifica averile, fie chiar au comis acte de corupție. În același timp, Consiliul Superior al Magistraturii pe de o parte, și executivul, și legislativul, pe de altă parte, deseori au pronunțat soluții care sunt greu de explicat rațional și au demotivat foarte mult oamenii buni din sistem, încurajându-i pe cei răi. Declarațiile au fost făcute de președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, care a comentat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Strategia de dezvoltare a sectorului justiției până în anul 2022, adoptată recent de Parlament fără voturile partidelor proeuropene.

Vladislav Gribincea consideră că principalul ingredient al succesului reformei justiției este ca politicienii să adopte un cadru legislativ printr-un consens larg. Potrivit lui, în prezent, nu funcționează mecanismele de auto-purificare, pentru ca sistemul judecătoresc să se curețe din interior de elementele corupte. „Discutând prin culoare cu judecătorii, unii din ei, mulți, de fapt, din ei mi-au spus că singura soluție pentru asanarea sistemului este evaluarea externă. Eu am fost surprins să aud de la ei acest lucru, adică judecătorii înșiși au foarte puțină încredere că Consiliul Superior al Magistraturii, cum el este astăzi, bun sau rău, le poate da dreptate, că procedurile disciplinare îi vor scoate din sistem pe judecătorii care nu merită să fie în sistem.”

Vorbind despre scoaterea cercetării penale ca mecanism de influență asupra judecătorilor, propusă de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, Gribincea a punctat că, atunci când judecătorii înșiși nu au încredere că li se va face dreptate, orice pericol potențial pentru ei îi sperie. „Și exemplul anilor 2018, 2017, când se porneau dosare pe bandă rulantă împotriva judecătorilor, când fapt nu era, scopul fiind de a impune anumite limite și de a da o lecție celorlalți, ca să nu se opună executivului sau legislativului este cel mai grăitor exemplu. Judecătorii din Republica Moldova se mai tem de procurorii influenți, fiindcă nimeni nu are garanția că, dacă se declanșează o procedură împotriva lor, legea va triumfa și nedreptatea nu va fi încurajată.”

Președintele CRJM a subliniat faptul că pentru a implementa cu succes reforma justiției, este important să aibă loc schimbări și la Procuratură, iar la acest nivel schimbările se pot produce mai ușor din interior. „Este adevărat că în ultima perioadă de timp rolul procurorului general a fost fortificat considerabil, mai ales prin niște modificări adoptate în vara anului 2020. Eu totuși cred că, un procuror general puternic înseamnă o procuratură slabă, fiindcă totul depinde de un singur om. Când totul depinde de un singur om, după ce acel om pleacă mult nu rămâne, pe de o parte, iar pe de altă parte, toți caută un fel de oblăduire a acelui procuror general, rămânând puțină independența și curajul procurorilor de a investiga oamenii influenți, iar oamenii influenți, la rândul lor, doresc dinadins să aibă o legătură, o conexiune cât mai strânsă cu procurorul general, astfel revenim la situația pe care o avem astăzi.”

Anticoruptie.md
07/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii