Putem protesta în timpul pandemiei? Ce spune OMS-ul

Câteva mii de cetățeni sunt așteptați astăzi în centrul orașului. Manifestația, inițiată de către președinta aleasă, Maia Sandu, este susținută și încurajată de mai multe partide politice, printre care cele conduse de Renato Usatîi, Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Pavel Filip și Andrian Candu. Întrebarea este însă – cât de sigur și ce spun autoritățile și chiar OMS-ul despre proteste?

În țară, la nivel național, manifestațiile cu peste 50 de persoane încă sunt oficial interzise. Însă, această prevedere a fost încălcată de mai multe ori, inclusiv în campania prezidențială recentă care s-a încheiat cu alegerile din 15 noiembrie. Au existat cel puțin două manifestații publice, unde vizibil au fost mai mult de 50 de persoane, și de fiecare dată organizatorii au spus că, în primul rând, evenimentul a avut loc în aer liber, în al doilea rând cetățenii au respectat distanța socială și în al treilea rând au asigurat pe toți cu măști și dezinfectant.

1.

În primul caz, este vorba de manifestările de hramul orașului, în care mai multe sute de chișinăuieni s-au adunat în scuarul catedralei la o slujbă, unde au participat inclusiv primarul Ion Ceban și Președintele Igor Dodon. „Publicul prezent la activitățile cultural-artistice de Hram a fost informat cu regularitate despre necesitatea respectării distanței sociale, obligativitatea purtării măștii de protecție și alte norme stabilite de autorități. De asemenea, scaunele pentru spectatori au fost prevăzute în număr de 49 și amplasate la distanța recomandată de specialiști”, se arată într-un comunicat publicat de reprezentanții primăriei Chișinăului, după eveniment.

2.

Un al doilea caz a avut loc chiar în vinerea dinainte de alegeri. Atunci, Igor Dodon și PSRM au organizat un marș de protest împotriva unor așa-numite politici ale Maiei Sandu, de „închidere a școlilor”, „lichidare a raioanelor” și „distrugere a valorilor tradiționale”. Au participat la marșul care a culminat cu o manifestație în Teatrul Național de Operă și Balet câteva mii de cetățeni.

Exact acele trei lucruri au fost susținute de către organizatorii manifestației – că s-a respectat distanța, că s-a purtat mască și că s-a asigurat cu dezinfectanți.

3.

Joi, 3 decembrie a avut loc tot un protest în fața Parlamentului, organizat de această dată împotriva lui Igor Dodon. Și la acea manifestație, participanții au fost îndemnați de organizatori să aibă măști și să respecte distanța socială.

Ceea ce au în comun toate aceste evenimente este faptul că indiferent de planuri și organizare, oricum situația din timpul zilei tot timpul devine greu de gestionat, iar oamenii inevitabil se vor apropia unii de alții, vor interacționa, indiferent de „disciplina” care o vor promova organizatorii.

Care sunt recomandările OMS-ului în privința protestelor

În vara lui 2020, în plină pandemie, în SUA și în mai multe orașe din lume, au izbucnit proteste ca reacția la cazul morții lui George Floyd. Atunci, Organizația Mondială a Sănătății spunea, prin gura directorului acesteia următoarele:

„OMS încurajează pe toți cei care protestează în jurul lumii să o facă într-un mod sigur. Pe cât este posibil, păstrați distanța de cel puțin un metru față de ceilalți, curățați mânile, acoperiți tusea cu pliul cotului și purtați masca dacă mergeți la protest. Dacă sunteți bolnav și aveți simtome, rămâneți acasă”.

Un studiu publicat de Biroul Național de Cercetări Economice al SUA nu a identificat vreo creștere generală a infectărilor ca rezultat al protestelor anti-rasiste din SUA din vara lui 2020, dar a admis că ar fi putut exista creșteri pe anumite grupuri demografice.

Dacă ar urma „un nou vârf statistic” al numărului de cazuri noi detectate, ca urmare a unor proteste, acest lucru ar putea fi observat în cel puțin una-două săptămâni. Ceea ce este esențial în Republica Moldova, pentru a afla inclusiv aceste „vârfuri statistice”, este necesară creșterea capacității de testare, lucru recomandat inclusiv, tot de OMS.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.