UE a aprobat un regim de sancțiuni pentru nerespectarea drepturilor omului, similar Legii Magnitsky

Cornelia Cozonac
05/12/2020

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat vineri instituirea unui regim de sancțiuni al UE pentru nerespectarea drepturilor omului, considerat de unii versiunea europeană a Legii Magnitsky, din Statele Unite. Mecanismul urmează să intre efectiv în vigoare de Ziua Drepturilor Omului.  

Se așteaptă ca primele nume de persoane sancționate să fie anunțate la începutul anului 2021. Potrivit unui document de lucru văzut de Europa Liberă, sancțiunile se pot aplica persoanelor și entităților pe care UE le consideră responsabile pentru acte de genocid, crime împotriva umanității, tortură, tratamente sau pedepse inumane și degradante, sclavie, condamnări extrajudiciare și sumare sau execuții și ucideri arbitrare, dispariții forțate de persoane și arestări sau detenții arbitrare. Acestora li se vor bloca impune blocarea conturilor bancare și  restricții de călătorie. Sancțiunile se vor aplica atât pentru actorii statali, cât și non-statali din întreaga lume.

Statele Unite au adoptat Legea Magnitsky în 2012, impunând sancțiuni mai multor oficiali ruși, și le-au extins în 2016 pentru a include și persoane din alte țări decât F. Rusă. În 2009, avocatul rus Serghei Magnitsky a murit într-o închisoare din Rusia, după ce investigase fapte de corupție. Din 2016, legea se aplică la nivel global, autorizând guvernul american să sancționeze oficiali despre care cred că au încălcat drepturile omului, înghețându-le averile și interzicându-le să intre în SUA.

În Republica Moldova au existat câteva încercări de a promova proiecte de legi similare Legii Magnitsky, dar acestea nu au fost susținute în Parlamentul de la Chișinău. Un proiect de lege a fost propus spre discuții de  Platforma DA în ianuarie 2020. Deputații din Platforma DA menționau că adoptarea unei legi de tip Magnitsky este o prioritate de importanță strategică. Deputatul PPDA, Igor Munteanu susținea că aceasta este singura care „poate accelera anchetarea fraudei militardului, aliniind R. Moldova la Global Accountability Act, o legislație internațională de integritate care devine populară în Europa”.

  

Cornelia Cozonac
05/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii