Protest masiv la Chișinău, la îndemnul președintei alese Maia Sandu // Manifestanții cer demisia guvernului și alegeri anticipate

Cornelia Cozonac
06/12/2020

Câteva zeci de mii de persoane au ieși duminică în Piața Marii Adunării Naționale, la chemarea președintei alese Maia Sandu. Manifestanții au cerut demisia guvernului și alegeri anticipate, scandând  „Noi suntem poporul”, „Alegeri anticipate” și „Hoții - la pușcărie”, la adresa majorității parlamentare. Noua coaliție parlamentară, formată din deputații socialiști, ai  Partidul Șor și foști democrați, a votat la 3 decembrie un pachet de legi controversate, care a scandalizat opinia publică. 

 

Printre legile controversate votate de noua coaliție, formată de Igor Dodon,  se numără trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în subordinea parlamentului, anularea legii "antipropagandă", acordarea unui statut special pentru limba rusă, abrogarea hotărârii cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, precum şi un pachet de legi privind Găgăuzia, ce oferă atribuţii suplimentare autonomiei găgăuze. Ultimul pachet de legi este considerat de opoziţie ca fiind un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.

La miting, președinta aleasă, Maia Sandu, i-a cerut demisia premierului Ion Chicu, ca să poată fi organizate alegeri anticipate. „Dodon a încropit o majoritate PSRM+ŞOR, formată din deputaţi care sunt implicaţi în furtul miliardului, care a adoptat legi cu încălcarea Constituţiei şi a tuturor normelor. Aceste legi reprezintă un risc pentru securitatea statului. Ele sunt menite să reducă puterea preşedintelui ca să nu putem lupta împotriva corupţiei", a declarat Maia Sandu.  

Protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale, care au cerut demisia Guvernului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, au votat în unanimitate o rezoluție prin care solicită și anularea pachetului de legi aprobate în Parlament de noua colaiție parlamentară.  

6 decembrie Protest in Chisinau. Foto: CIJM

„Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi la mitingul de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ne opunem acţiunilor antipopulare ale regimului Dodon-Şor care încalcă rezultatele alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020. Un scrutin electoral constituie forma de manifestare supremă a suveranităţii poporului şi orice încercare de a deturna voinţa populară este ilegală și neconstituțională”, se arată în declarația protestatarilor.  

„Demisia urgentă a guvernului Ion Chicu. Acest guvern este principalul responsabil pentru agravarea situaţiei economice şi pandemice din ţară, fiind incapabil să protejeze viaţa propriilor cetăţeni. Acest guvern este promotorul schemelor ilegale prin care continuă să se fure banii publici, iar populaţia continuă să fie sărăcită. În timpul alegerilor din 15 noiembrie cetăţenii Republicii Moldova au declarat răspicat că mandatul acestui guvern a expirat, iar premierul Chicu trebuie să-şi dea de urgenţă demisia.  

Declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Acest legislativ, creația regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon, şi-a pierdut definitiv legitimitatea şi a ajuns să fie o sursă de instabilitate politică, economică şi socială nu numai pe plan intern, dar şi pe plan regional. El nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor şi nu mai are dreptul să reprezinte poporul Republicii Moldova. De aceea, trebuie să fie dizolvat de urgenţă în conformitate cu Constituţia. Data alegerilor anticipate trebuie să fie convenită de către Preşedintele ales, în conformitate cu prevederile constituţionale şi în consultare cu partidele politice. 

Anularea pachetului de legi, votat în mod abuziv, cu încălcarea oricăror norme şi proceduri de validare, de către nou-formata majoritate parlamentară PSRM-ŞOR. Cerem de urgență anularea legii care în mod abuziv privează instituţia prezidenţială de prerogativele sale constituţionale şi toate legile care contravin parcursului european al Republicii Moldova, aduc prejudicii economice cetăţenilor şi slăbesc securitatea statului”, se menționează în textul rezoluției adoptate în cadrul, acțiunii de protest. 

La protestul din PMAN, pe lângă liderii PAS și DA, au mai fost văzuți Renato Usatâi, Pavel Filip și Adrian Candu. 

Organizatorii protestului au îndemnat cetățenii să respecte distanța socială, să poarte măști de protecție și mănuși. Republica Moldova se confruntă în ultimele luni cu un nivel foarte înalt de îmbolnăvire cu Covid-19.  

Cornelia Cozonac
06/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii