image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu // Jurnal.md

Chiril Moțpan, despre răpirile de la Tiraspol: „Nu există un mecanism de alertă și de prevenire”

Problema răpirilor cetățenilor din stânga Nistrului de către structurile se securitate de acolo nu interesează prea mult actuala conducere. Deputatul Platforma DA, Chiril Moțpan, spune că SIS nu face nimic în cazul oamenilor răpiți și că până acum nu a fost pus la punct vreun mecanism de alertă care ar preveni aceste răpiri. Chiril Moțpan a amintit de demersul său de a-l inivta la audieri în plenul parlamentului pe directorul SIS, Alexandr Esaulenco, însă, majoritatea parlamentară nu a acceptat propunerea.

Răpirea unor cetățeni de către structurile regimului separatist de la Tiraspol nu s-a soldat cu acțiuni concludente din partea Chișinăului. Problema nu a devenit un sibiect relevant în societate și nici chiar în cadrul instituțiilor de resort. Oamenii dispar din localitățile țării, care nici măcar nu se află în zona de securitate, de mai mulți ani, practic de la război încoace. Zeci de cetățeni sunt răpiți în fiecare an de acasă, de la serviciu, învinuiți, ținuți în condiții inumane și judecați pentru fapte pe care nu le-au săvârșit”, a declarat Chiril Moțpan în cadrul unui briefing de astăzi,

Chiril Moțpan a adus mai multe asemenea exemple de răpire a oamenilor precizând „că regimul separatist are mână liberă nu doar în zona pe care o controlează, dar și în afara acesteia. Oamenii nu sunt protejați în fața acestor abuzuri, iar capii regimului criminal se deplasează fără impedimente pe la Chișinău, merg la aeroport etc și sunt chiar în relații de amiciție cu oficiali de la Chișinău. SIS a venit cu vreo notă de alertă în privința pericolelor provenite din zona de securitate, există vreun mecanism de alertă și de prevenire a răpirilor? Dacă nu – acesta trebuie elaborat de urgență”.

Deputatul a mai menționat că săptămâna viitoare va veni cu un noi rechizitoriu și că va face toate demersurile necesare, inclusiv la procuratura generală, pentru a soluționa problema.

Noutăţile partenerilor

comentarii: