image
Sursa foto: Jurnal.md

UE, reacție dură după evenimentele din Parlament: Legi votate cu încălcări și de către persoane implicate în jaful bancar

Uniunea Europeană critică dur modul în care majoritatea parlamentară PSRM-Șor a votat ieri mai multe proiecte de legi, cu încălcarea procedurilor parlamentare. „Mai mult, votarea a fost susținută de persoane identificate ca fiind implicate în corupție și în frauda bancară din 2014, iar acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să servească unor interese particulare”, se arată în comunicatul emis astăzi de Serviciul European de Acțiune Externă.

„Parlamentul Republicii Moldova a votat, pe 3 decembrie, o serie de propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, depuse într-o manieră pripită și netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare. Aceste propuneri legislative au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul Republicii Moldova a ales un nou președinte. Alegerile au avut loc în așteptarea ca viitorul președinte să își poată exercita funcțiile conform Constituției în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare cu privire la aceste funcții și puteri prezidențiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic”, se arată în declarație.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale Acordului de Asociere UE - Republica Moldova.

„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, se mai spune în declarație.

Citeşte mai mult despre

UE

Noutăţile partenerilor

comentarii: