(video) Premieră istorică în spațiu: O astronaută NASA a reușit să crească prima recoltă de ridichi pe ISS

Astronauta NASA, Kate Rubins, a recoltat prima cultură de ridiche cultivată pe Stația Spațială Internațională pe 30 noiembrie, iar NASA a descris-o drept o „recoltă istorică”. Au fost necesare 27 de zile pentru ca plantele să ajungă la maturitate.

Foto: cnet.com

Astronauții au cultivat anterior o varietate de legume, inclusiv salată verde, varză, muștar. În timp ce unele dintre acestea au ajuns în meniu, multe au fost trimise înapoi pe Pământ pentru analiză. Asta se întâmplă cu cele 20 de ridichi colectate de Rubins.

Potrivit cnet.com, plantele fac parte dintr-un experiment numit Plant Habitat-02 (PH-02). „Cultivarea unei game de culturi ne ajută să stabilim care plante prosperă în microgravitație și care oferă cel mai bun soi și echilibru nutrițional pentru astronauții în misiuni de lungă durată", a declarat managerul programului pentru habitatul plantelor, Nicole Dufour.

Au fost necesare 27 de zile pentru ca plantele să ajungă la maturitate. NASA și-a compilat creșterea într-un videoclip scurt.

Ridichele spațiale învelite în folie stau acum în depozite frigorifice în așteptarea unei călătorii pe Pământ în 2021. Echipa Advanced Plant Habitat de pe Pământ a cultivat o cultură de control pentru comparație. Urmează o altă cultură ISS care începe de la semințe.

Experimentele cu plante au scopul de a oferi mâncăruri proaspete pentru astronauții îndreptați spre Lună și Marte. Nimeni nu vrea să trăiască din alimente liofilizate luni sau ani la rând, așa că cercetătorii se uită la orice, de la carne până la pastă microbiană asemănătoare cu Vegemite, făcută din deșeuri umane.

O salată proaspătă de spațiu cu ridichi ar fi o delicatesă pe Marte.


Pub