(doc) PAS a sesizat Curtea Constituțională „cu privire la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea Președintelui”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la „neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova”. Și Platforma DA a anunțat că va formula o sesizare, doar că pe mai multe subiecte votate ieri în Legislativ, pe care o va depune luni la Înalta Curte.

Foto: UNIMEDIA

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco spune că au fost încălcate mai multe norme, inclusiv de procedură

„1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ceea ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit de oameni conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult principiul autonomiei regulamentare și b) stabilitatea juridică și previzibilitatea legislației, întrucât aceleași articole se modifică fără nicio argumentare deja a treia oară timp de patru ani”, scrie Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

„Platforma DA va merge luni la Curtea Constituțională pentru a contesta nu doar Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, dar și Legea lui Șor pe Stadionul Republican (care ne împinge într-un scandal diplomatic de dragul hoțului de miliarde), Hotărârea de modificare a componenței Biroului Permanent al Parlamentului. Totodată, o prioritate pentru noi este de a contesta modul în care s-a examinat politica bugetar-fiscală și cele trei bugete. Pledăm ca sesizările noastre să fie făcute calitativ pentru a obține o victorie și a anula dezmățul petrecut ieri în Parlament.

Vom solicita ca toate proiectele contestate să fie suspendate pe durata examinării de către Curtea Constituțională”, a anunțat și deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Sesizare CC by UNIMEDIA

Ședința de ieri din Parlament a derulat cu proteste în stradă și cu scandal în plen. Opoziția a blocat tribuna, însă PSRM și Pentru Moldova au votat mai multe proiecte de legi, printre care trecerea SIS în subordinea Parlamentului.

Președintele în funcție, Igor Dodon, spune că Serviciul de Informații și Securitate nu a fost trecut „din nicio subordine în alta, iar „tot ce a decis ieri Parlamentul este votarea în funcție de către deputați și a vicedirectorului instituției”.

În iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial.

Pe 3 decembrie, cu proteste în stradă și scandal în Parlament, Serviciul de Informații și Securitate a trecut din nou drumul. Instituția a fost pusă în subordinea Parlamentului, cu votul a 51 de deputați.

Maia Sandu a criticat decizia legislatorilor și a chemat oamenii, din nou, la protest.


Pub