România, îngrijorată de modul în care se votează legile în Parlamentul RM: „Fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic”

România condamnă modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, la 3 decembrie 2020, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020, se arată într-un comunicat emis de Ambasada României în Republica Moldova.

Foto: România-R.Moldova/promptmedia.ro

România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova.

Modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale.

„Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și reitereaza susținerea pentru eforturile Președintei alese în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetățenii Republicii Moldova. Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova”, se spune în comunicatul emis de ambasadă.

Amintim că anterior Uniunea Europeană a declarat că ieri Parlamentul a votat într-o manieră pripită și netransparentă proiectele de legi. Mai mult UE a precizat că votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare.

Amintim că ieri deputații au votat ieri trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului.

Astfel, Președinta aleasă, Maia Sandu a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat șeful statului în funcție. Nemulțumită de inițiativă, Maia Sandu a chemat oamenii la protest, care și s-a desfășurat ieri,3 decembrie, în fața Parlamentului.

Ulterior, Maia Sandu, a anunțat un nou protest pentru duminică, pentru a cere demisia guvernării. De asemenea, lidera PAS a declarat că deciziile adoptate ieri în Parlament vor fi contestate la Curtea Constituțională, calificându-le drept ilegale.

De asemenea, deputații Platformei DA au anunțat că se vor adresa la Curtea Constituțională privind anularea votului pe mai multe proiecte de legi numite „controversate”.

Astăzi, 4 decembrie, și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la „neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova”.


Pub