Ministrul MAEIE, Aureliu Ciocoi, a cerut retragerea trupelor ruse şi stocurilor de muniţii de pe teritoriul țării în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, la Tirana

Ministrul Aureliu Ciocoi a participat în format de videoconferință la lucrările celui de-al 27-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Miniștrii de externe ai celor 57 de state participante la OSCE au abordat evoluțiile în domeniul securității care au avut loc anul curent pe continentul European, precum şi chestiuni de actualitate de pe agenda Organizației pe dimensiunile politico-militară, economică și de mediu, dar și cea umanitară.

Foto: UNIMEDIA

În intervenția sa, ministrul Aureliu Ciocoi a atribuit o atenție deosebită conflictelor înghețate care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității întregului areal OSCE. Oficialul moldovean a pledat pentru soluționarea pașnică a conflictelor cu respectarea suveranității, integrității teritoriale în frontierele recunoscute în plan internațional, subliniind rolul esențial al prezervării de către statele membre a principiului indivizibilității securității în regiunea OSCE.

1 / Sursa:mfa.gov.md

Cu referire la procesul de soluționare a conflictului transnistrean, șeful diplomației moldovene a exprimat profunda îngrijorare privind abuzurile regimului de la Tiraspol, inclusiv restricțiile privind libera circulație şi deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, chemând partenerii implicaţi să contribuie pozitiv la remedierea situaţiei.

Aureliu Ciocoi a reiterat poziţia consecventă a Republicii Moldova privind necesitatea retragerii trupelor şi stocurilor de muniţii străine de pe teritoriul țării noastre în conformitate cu statutul de neutralitate prevăzut de Constituție și angajamentele internaționale asumate de către Federația Rusă în cadrul OSCE. În acest sens, a fost exprimată disponibilitatea angajării într-un dialog constructiv cu partea rusă pentru acțiuni concrete privind reluarea procesului de distrugere şi evacuare a munițiilor din depozitele de la Cobasna.

Cu referire la operaţiunea de menţinere a păcii în regiune, desfăşurată în conformitate cu Acordul moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992, a fost consemnat îndeplinirea de către aceasta a obiectivului de separare a forţelor şi stabilizare a situaţiei post-conflict. Or, stabilitatea consolidată în ultimele decenii, a punctat ministrul moldovean, necesită ajustarea misiunii de pacificare la noile realități. În acest sens, este necesară concentrarea eforturilor pe promovarea încrederii, a soluţionării comprehensive a conflictului şi reintegrarea ţării. Republica Moldova este gata să se angajeze într-un dialog constructiv cu toţi factorii implicaţi în vederea ajustării aranjamentului existent de menţinere a păcii la noile obiective şi realităţi.

Subiectul retragerii trupelor ruse (GOTR) de pe teritoriul țării și transformarea misiunii ruse în una civilă sub egida OSCE a trezit dispute în Federația Rusă, în ultimele zile venind diverse reacții din partea mai multor oficiali ruși, dar și NATO și-a expus poziția față de această situație.

Amintim că reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal. Această replică venind după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca precizat că Rusia încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.

În data de 2 decembrie, aliaţii din NATO au declarat că susțin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în stânga Nistrului”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

Declaraţiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE.

Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR - creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a URSS - în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

De la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, până la şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, responsabilii ruşi au afirmat că retragerea „trupele ruse de menţinere a păcii” va duce la o „destabilizare” în regiune.

Ieri, Igor Dodon, a contrazis-o pe președinta aleasă, Maia Sandu, și a spus că, de fapt, poziția precum că Republica Moldova își dorește ca misiunea de pacificare din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă sub egida OSCE, este una expirată și că „nu este așa o poziție de mai mult timp”.

GOTR, având misiunea oficială a apărării depozitelor de muniţii sovietice din regiunea transnistreană, numără în jur de 1.500 de militari, iar forţa de menţinere a păcii rusească aproape 500.


Pub