Glorie și dependență. Cine a fost Maradona și de ce o feministă i-a întors spatele

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 25 noiembrie, amatorii fotbalului au fost zguduiți de moartea lui Diego Maradona, considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Acesta a decedat la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord. 

În Argentina au fost instaurate trei zile de doliu național, iar pe mai multe terenuri de fotbal au fost ținute minute de tăcere sau jucătorii au aplaudat în memoria marelui fotbalist. Ceea ce a atras atenția tabloidelor a fost gestul fotbalistei spaniole de 24 de ani, care a refuzat să participe la acest omagiu adus lui Diego Maradona. 

Protestul

Fotbalista Paula Dapena, cunoscută pentru promovarea și apărarea drepturilor femeilor, a stat așezată pe teren, cu spatele la ecranul spre care priveau colegele ei din echipă, refuzând să țină minutul de reculegere în memoria lui Maradona. „A fost un fotbalist minunat, însă nu pot să mă prefac că nu contează toate atrocitățile pe care le-a comis”, a explicat ea jurnaliștilor. Dapena a spus ulterior că nu a vrut să aducă un omagiu unei persoane „agresive”, referindu-se la acuzațiile de violență domestică aduse lui Maradona în 2014, după ce în spațiul online a apărut o înregistrare video, cu fotbalistul care o lovea pe logodnica de atunci Rocio Oliva. Maradona a negat acest incident, după care a declarat: „Am luat telefonul, dar jur pe Dumnezeu că nu am lovit niciodată o femeie. Incidentul s-a încheiat imediat. Am aruncat telefonul și nu am mai făcut nimic altceva”. Logodnica nu a depus o plângere, iar incidentul a fost dat uitării. 

Paula Dapena a recunoscut că a fost surprinsă să vadă că nimeni nu i se alătură la protest.

„Nu-mi pare rău că am făcut așa. Ar fi fost ipocrit să particip la acel moment. E împotriva valorilor mele și nu vreau să fac asta. Dacă nu s-a oferit niciun minut de tăcere în memoria victimelor violenței în familie, de ce nu aș ignora și eu acest minut de reculegere?”

Tânăra a făcut referire la ziua de 25 noiembrie, când este marcată Ziua Internațională Împotriva Violenței Asupra Femeilor – zi total dată uitării după anunțul decesului fotbalistului argentinian. 

La scurt timp după această acțiune, Paula a primit o serie de amenințări cu moartea din partea fanilor lui Maradona. Unii dintre ei chiar au zis: „Să-l vorbești de rău pe Maradona, este ca și cum l-ai vorbi de rău pe Dumnezeu”

Cine a fost Diego Maradona

Diego Maradona a fost considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului decernat de FIFA. De-a lungul carierei sale de fotbalist profesionist, Maradona a jucat pentru echipele Boca Juniors, F.C. Barcelona, SSC Napoli, F.C Sevilla și Newell’s Old Boys. 

Maradona a participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA, incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană și câștigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului. La același turneu, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat două goluri și a obținut victoria Argentinei cu scorul de 2-1. Aceste goluri l-au consacrat la nivel mondial. 

În pofida rezultatelor spectaculoase pe care le obținea, Maradona a fost suspendat de mai multe ori din activitatea sa sportivă pentru consumul de droguri și stimulente interzise ca efedrină (asemănătoare cu amfetamina). 

După retragerea sa din fotbal la vârsta de 37 de ani, viața lui Maradona fost puternic marcată de consumul de droguri, alcool, asigurarea cu droguri a lucrătorilor sexuali și chiar relații cu mafia napoletană.

„M-au scos din fotbal. Nu cred că există o răzbunare mai mare. Sufletul mi-a fost distrus”, a spus el după ultimul meci.

Tot atunci, în 1998 a fost condamnat la doi ani și zece luni de închisoare după ce a tras în jurnaliști cu o armă pneumatică. 

Ulterior, s-a confruntat cu serioase probleme de sănătate, cauzate în mare parte de abuzul de cocaină. 

După anii 2000 a început să lucreze ca antrenor la diferite echipe de fotbal, însă fără a-i duce spre victorie. Atunci alegea să vorbească urât despre adversarii săi și să sară la bătaie. Nu suporta să piardă. 

 Moartea idolului

Moartea lui Diogo Maradona a stârnit mai multe semne de întrebare în rândurile fanilor și cunoscuților fotbalistului, care susțin că acesta ar fi murit din cauza greșelii comise de medicii care l-au operat la începutul lunii noiembrie, îndepărtând un cheag de sânge de pe creier. Cu toate acestea, medicul lui Maradona susține că operația pe creier a fost una reușită, iar fostul fotbalist a fost externat după o săptămână de la intervenția chirurgicală pentru că așa a vrut el și nu a vrut să asculte sfaturile medicilor. „Nimeni nu s-ar fi putut opune lui”, a declarat presei medicul Leopoldo Luque, doctorul său.

Poliția din Buenos Aires a primit mandat de percheziție a locuinței și biroului medicului, iar procurorii au deschis o anchetă, pentru a afla dacă moartea lui Maradona a fost cauzată de o eroare medicală. 

Diego Maradona a murit în urma unui atac de cord la domiciliu. Avocatul lui, Matias Morla, s-a plâns că ambulanța ar fi sosit peste jumătate de oră după ce a fost chemată, declarând că Maradona a murit din cauza „idioțeniei criminale”. Însă datele anchetei arată că șase ambulanțe au ajuns la casa fotbalistului peste 12 minute după apel. Lucrătorii din domeniul sănătății au încercat să-l resusciteze, însă fără succes. 

„Le-am oferit adversarilor un mare avantaj din cauza dependențelor mele. Cât de puternic jucător aș fi fost dacă nu aș fi consumat droguri!”, a glumit Maradona în cadrul unei emisiuni din 2014. 

Sursa foto: Telegraph, Associated Press

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.