icon

Premierul Ion Chicu a participat la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată COVID-19

04-12-2020 08:26
1,299

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată Covid-19, care s-a desfășurat în format online. În cadrul discursului său, șeful Executivului a vorbit despre provocările pandemiei la nivel global, dar și despre necesitatea unei solidarități și a unui parteneriat global pentru a depăși împreună această criză.

„Criza pandemică a dezvăluit cât de vulnerabili și expuși suntem cu toții. În fața incertitudinilor și a impredictibilității. În fața fricilor și a limitărilor. Cât de mult ne afectează libertatea și alegerile noastre. Cum ne afectează în mod dramatic comportamentul și ne schimbă profund viața. Dar, mai mult decât oricând, a arătat clar că provocările globale necesită eforturi coordonate, solidaritate și răspunsuri globale, bazate pe principiile directorii ale unei responsabilități comune. Este nevoie, de asemenea, de un angajament politic puternic, parteneriate durabile, dedicație și acțiuni determinate la toate nivelurile și de către toate părțile interesate - guverne, comunități, cetățeni. Toți avem roluri semnificative în acest proces – la nivel național, regional și global”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a făcut o evaluare a situației epidemiologice din țara noastră, subliniind faptul că Guvernul Republicii Moldova, ghidat de Planul național de răspuns la COVID-19 și susținut puternic de partenerii externi, s-a mobilizat imediat pentru a implementa măsurile necesare în timp util și depune toate eforturile în continuare pentru a combate pandemia, pentru a redresa domeniile cele mai grav afectate, dar și pentru a oferi suport fiecărui antreprenor și cetățean.

În această ordine de idei, prim-ministrul Chicu și-a exprimat gratitudinea față de sprijinul oferit de partenerii de dezvoltare, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății în susținerea eforturilor de combatere a virusului și a consecințelor acestuia: „Asistența și sprijinul extrem de valoros, medicamentele, echipamentele de protecție individuală, consumabilele, în mod special expertiza oferite de prin sistemul ONU țării noastre, inclusiv prin intermediul Biroului regional al OMS pentru Europa, dar și a oficiului OMS din Republica Moldova, ne ajută substanțial să facem față provocărilor și să reducem vulnerabilitatea țării noastre la pandemie. Fapt pentru care vă mulțumim și vă suntem profund recunoscători.”

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea unei solidarități globale, declarând că omenirea are nevoie acum, mai mult ca oricând, de un efort masiv în sănătate publică. Și pentru că sănătatea este un drept fundamental  al omului, este absolut imperativ ca fiecare cetățean să aibă acces echitabil la un vaccin Covid-19, la diagnosticare și tratamente la prețuri accesibile, sigure, eficiente și disponibile pentru toți, oriunde în lume.

„Într-o lume puternic interconectată, unitatea și solidaritatea nu este doar un imperativ moral – este o necesitate practică. Destinele noastre umane sunt întrețesute. Este responsabilitatea și angajamentul nostru moral să rămânem uniți. Depășirea, prin solidaritate și unitate, a acestei provocări și construirea unei lumi mai bune post-COVID-19 nu se negociază. Recuperându-ne valoarea libertăților și alegerilor noastre, angajându-ne mai activ în crearea de șanse egale pentru toți, avansând în promovarea Agendei 2030, respectând demnitatea și drepturile tuturor într-o lume prosperă, sigură, incluzivă, durabilă și rezistentă – e singura noastră cale de a ne clădi un viitor prosper la nivel mondial”, a conchis prim-ministrul Republicii Moldova.

 

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30