12:41:18 25.04.2024
Stiri

Rusia, reacție DURĂ la adresa NATO în problema Transnistriei: „NATO să aibă grijă de membrii săi”

Actualitate 04.12.2020 11:57 Vizualizări1168 Autor: Ziarul National
Rusia, reacție DURĂ la adresa NATO în problema Transnistriei: „NATO să aibă grijă de membrii săi”


„Trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal”, susține Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova într-o reacție la declarațiile recente ale secretarului general al NATO, Jans Stoltenberg, care a acuzat Moscova că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova prin menținerea trupelor sale în Transnistria.

În timp ce Jans Stoltenberg se referă la trupele grupului operativ al forțelor armate ruse (GOTR), aflate ilegal în stâna Nistrului, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Moscova, vorbește despre forțele de menținere a păcii.

„Am crezut că NATO are surse sigure și credibile de informații în vecinătatea alianței, așa cum a spus Stoltenberg, și că aceste surse i-ar putea spune despre acordurile ruso-moldovenești relevante în acest sens. Staționarea contingentului militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și asigură protecția depozitelor din satul Cobasna, se realizează legal. Timp de 28 de ani de prezență a operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, aceasta și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune", a declarat Zaharova citată de TASS.

Zaharova a ținut să-i ofere un sfat secretarului general al NATO: „Aș dori să-l sfătuiesc pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria”.

Aliații NATO au anunțat că susțin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în stânga Nistrului”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

Recent, oficiali de la Kremlin au lansat amenințări la adresa R. Moldova după ce Maia Sandu a reiterat poziția republicii noastre privind retragerea trupelor militare rusești și a munițiilor care se află ilegal în stânga Nistrului.

„Atunci când vorbim despre prezența militară rusească pe teritoriul R. Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este grupul operativ al forțelor armate și în raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul R. Moldova privind prezența acestuia. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral, iar poziția satului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc trebuie, de asemenea, să fie retrase de pe teritoriul R. Moldova. Aceasta a fost, este și va fi poziția statului R. Moldova”, a explicat Maia Sandu.

A doua parte se referă la misiunea de pacificare dislocată în stânga Nistrului, a adăugat președintele ales Maia Sandu.

„Pe această misiune există un acord din anul 1992, semnat de către R. Moldova și Federația Rusă, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, partea moldovenească spune, de mai multă vreme, că această misiune de pacificare trebuie să fie transformată într-o misiuni civilă, sub egida OSCE”, a punctat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă susținute la începutul săptămânii curente.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md