10:45:44 23.04.2024
Stiri

REACȚIE // UE le solicită autorităților din R. Moldova „să respecte statul de drept și să garanteze democrația”: Votul de joi din Parlament a fost susținut de „oameni implicați în corupție și în frauda bancară din 2014”

Actualitate 04.12.2020 16:04 Vizualizări1605 Autor: Ziarul National
REACȚIE // UE le solicită autorităților din R. Moldova „să respecte statul de drept și să garanteze democrația”: Votul de joi din Parlament a fost susținut de „oameni implicați în corupție și în frauda bancară din 2014”


Uniunea Europeană le cere autorităților de la Chișinău să respecte statul de drept, după evenimentele care au avut loc joi în cadrul ședinței Parlamentului.

„În data de 3 decembrie, joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat o serie de propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, depuse într-o manieră pripită și netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare”, declară Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene.

Într-o declarație făcută publică astăzi, Stano susține că propunerile legislative votate ieri de către Parlamentul de la Chișinău au fost depuse la numai două săptămâni după ce în Republica Moldova a fost ales un nou președinte.

„Alegerile au avut loc cu așteptarea ca viitorul președinte să își poată exercita funcțiile conform Constituției în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare cu privire la aceste funcții și puteri prezidențiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, cităm din declarația amintită.

Menționăm că reacția UE vine după cea a Statelor Unite ale Americii, care a contestat abrogarea legii prin care pe terenul fostului Stadion Republican din centrul Chișinăului urma să fie construit un nou sediu pentru misiunea diplomatică.

„Statele Unite regretă și critică adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către SUA pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei. SUA au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale R. Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și R. Moldova”, se arăta într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md