OPINIE: Anticipatele l-ar aduce cu destulă forță în Parlament pe Renato Usatîi și atunci nu ar mai trebui de negociat cu socialiștii, Șor, Filip sau altcineva

by D M
Distribuiti mai departe...

Alegerile parlamentare anticipate prezintă un risc pentru R.Moldova, dar un risc la care merită să mergem pentru că sunt singurele care pot curăța clasa politică. Opinia aparține analistului politic Vladimir Socor și a fost exprimată într-un interviu pentru Radio Europa Liberă

Mai mult, Socor spune că anticipatele l-ar aduce cu destulă forță în Parlament pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și atunci nu ar mai trebui de negociat cu socialiștii, Șor, Filip sau altcineva.

Vladimir Socor: Numai alegerile anticipate care sper să schimbe în mod radical componența parlamentului. Desigur și cu alegerile anticipate este un risc, dar un risc la care merită să mergem, deoarece alegerile anticipate îl vor aduce în parlament cu destulă forță pe Renato Usatîi. Și atunci, în loc de negocieri cu socialiștii sau cu Șor, sau cu Filip, sau cu altcineva, va trebui de negociat cu Renato Usatîi. E un risc, dar cred că trebuie să mergem la acest risc, pentru că nu văd altă soluție decât alegeri parlamentare anticipate, și anume cât mai repede, înainte ca dna Sandu să-și irosească acel capital de încredere și de stimă pe care l-a câștigat în alegeri. Jocul dlui Dodon anume acesta este.”

Maia Sandu a declarat la protestul din 3 decembrie că va îndeplini una dintre principalele promisiuni făcută oamenilor în campania electorală și anume dizolvarea parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta a fost și singura solicitare a liderului PPPN, Renato Usatîi, în schimbul susținerii oferite liderul PAS în al doilea tur de scrutin prezidențial.

Renato Usatîi a afirmat în repetate rânduri că altualul Legislativ este nereprezentativ și trebuie trimis la groapa de gunoi a istoriei. 

În această seară, președintele ales a chemat oamenii să iasă duminică, 6 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a opri împreună tentativa de uzurpare a puterii în stat, dar și pentru a face o consultare.

„Duminică, pe 6 decembrie la 11.00 în PMAN vom face o consultare cu cetățenii. Ne vom opune uzurpării puterii. Vă chem pe toți în Piața Marii Adunări Naționale, a declarat Maia Sandu într-o adresare către popor, făcută la postul public de televiziune Moldova 1. 

DETALII AICI: VIDEO// Maia Sandu a făcut o adresare către popor: Împreună trebuie sa oprim tentativă de uzurparea a puterii

Într-o intervenție live pe Facebook, Renato Usatîi spunea că este sigur că vor fi mai multe zile de protest, care reprezintă începutul sfârșitului regimului ticăloșilor, “nu pot să-l numesc doar al lui Dodon pentru că acolo sunt și plahotniuci și dodoni, e o corcitură care trebuie distrusă. Noi avem nevoie de un Parlament fără hoțomani și curcani… Alegeri parlamentare anticipate oricum vor avea loc, nu pentru că așa vreau eu, ci pentru ca așa vor majoritatea cetățenilor acestei țări”, mai declarat Renato Usatîi.

Jocul politic din Parlament, făcut de PSRM, Partidul Șor și deputații transfugi determină tot mai multe voci să ceară declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Se întâmplă mai ales după adoptarea în grabă de către deputații din partidele respective a unor proiecte de legi cu încălcarea tuturor procedurilor. Acest lucru a fost taxat de către lideri politici, lideri de de opinie, dar și de partenerii de dezvoltare.

Pe siteul oficial al Uniunii Europene a fost postat un comunicat de presă în care se spune că votarea din 3 decembrie s-a făcut într-o manieră pripită și netransparentă. „Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014.”  

Iar Ambasada SUA la Chișinău a declarat cu referire la anularea transmiterii Stadionului Republican, pe care urma să fie ridicat un nou sediu al diplomației, că acest lucru afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova

Actul produs în 3 decembrie în Parlamentul de la Chișinău a fost condamnat și de România. Ambasada statului vecin a declarat într-un comunicat de presă că rapiditatea cu care au fost luate deciziile de ieri afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.