Sergiu Litvinenco a sesizat CC privind „neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui”

Irina Odobescu
04/12/2020
pas.md

Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională privind „neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova”, proiect votat în două lecturi de către 51 de deputați din coaliția PSRM și Grupul Șor, pe fonul altercațiilor din Parlament. 

„Am sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova. De asemenea, am solicitat suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării. Coaliția Dodon-Șor la adoptarea legii a încălcat mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova atât pe fond, cât și pe procedură, printre care:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ceea ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit de oameni conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult principiul autonomiei regulamentare și b) stabilitatea juridică și previzibilitatea legislației, întrucât aceleași articole se modifică fără nicio argumentare deja a treia oară timp de patru ani”, scrie Litvinonco pe pagina sa de Facebook. 

.

Amintim că deputații socialiști au înregistrat, miercuri, un proiect de lege care prevede că Serviciul de Informații și Securitate va fi luat din subordinea președintelui Republicii Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu cinci voturi un raport pentru două lecturi în acest sens. Joi, proiectul de lege a fost votat joi în două lecturi de 51 de deputați din coaliția PSRM - Grupul Șor, în timp ce opoziția scanda „la pușcărie”.

Precizăm că în iunie 2019, majoritatea parlamentară a votat un proiect de hotărâre prin care SIS a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament. Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui țării.

Irina Odobescu
04/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii