fbpx

Avocatul Poporului, îngrijorat de cum s-au votat unele legi: Nerespectarea democrației parlamentare poate duce la degradare

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost votate pe 3 decembrie 2020 în ședința plenară a Parlamentului unele proiecte de legi, prin ignorarea regulilor procedurale interne, a principiilor transparenței, bunei guvernări și cu îngrădirea posibilității opoziției de a se implica în procesul legislativ.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Avocatul Poporului consideră inadmisibilă neglijarea normelor și principiilor democratice de legiferare și de adoptare a unor legi de un larg interes public, împiedicarea participării opoziției parlamentare la luarea unor decizii de importanță decisivă pentru cetățeni.

Mihail Cotorobai subliniază că statele membre ale Consiliului Europei și-au asumat angajamentul de a depune eforturi pentru a elabora standarde și practici comune care vizează promovarea unei democrații parlamentare libere și pluraliste și a mijloacelor pentru punerea lor în aplicare în parlamentele naționale.

„În absența unor astfel de garanții pentru opoziție, democrația constituțională se poate transforma într-un regim autoritar. Pentru a evita o astfel de degenerare, pe lângă regulile Constituției și legislației, ar trebui respectate principiile pluralismului, cooperării și procesului decizional eficient care sunt esențiale pentru o democrație constituțională”, spune Mihail Cotorobai.

„Majoritatea, tocmai pentru că este majoritară, trebuie să acționeze în exercițiul puterii cu autocontrol și cu respect față de opoziție, într-o manieră incluzivă și transparentă. În același timp, opoziția sau parlamentarii lor nu ar trebui să abuzeze nici de drepturile lor procedurale și, criticând politicile majorității, nu ar trebui să ceară violență sau să se implice în acte violente sau în obstrucționarea fizică a activității Parlamentului”, a mai subliniat Avocatul Poporului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button