/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Avocatul Poporului, despre ședința Parlamentului din 3 decembrie: „Au fost ignorate toate regulile procedurale interne”

04 decembrie 2020, ora 16:15

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a arătat îngrijorat în legătură cu modul în care au fost votate pe 3 decembrie 2020 în ședința plenară a Parlamentului unele proiecte de legi importante și cu impact crucial asupra drepturilor și libertăților omului. Potrivit lui, au fost ignorate regulile procedurale interne, principiile transparenței, buna guvernare, dar și îngrădirea posibilității opoziției de a se implica în procesul legislativ.

Potrivit lui Cotorobai, este inadmisibilă neglijarea normelor și principiilor democratice de legiferare și de adoptare a unor legi de un larg interes public, dar și împiedicarea participării opoziției parlamentare la luarea unor decizii de importanță decisivă pentru cetățeni.

„Statele membre ale Consiliului Europei și-au asumat angajamentul de a depune eforturi pentru a elabora standarde și practici comune care vizează promovarea unei democrații parlamentare libere și pluraliste și a mijloacelor pentru punerea lor în aplicare în parlamentele naționale”, spune Cotorobai.

Totodată, Mihail Cotorobai a amintit de regulile stabilite de Comisia de la Veneția privitor la colaborarea majorității parlamentare cu partidele de opoziție din Legislativ.

„Normele Comisiei de la Veneția mai vorbesc despre responsabilitatea comună a majorității și opoziției față de societate – principiul solidarității politice, care ar trebui să depășească divizările pe bază de apartenență partinică și să acționeze pe baza aceluiași angajament comun și responsabil pentru interesul public al cetățenilor, care sunt sursa legitimă a puterii democratice. Acest angajament trebuie să vină pe primul loc, depășind miza oricărei confruntări politice – deși astfel de confruntări sunt normale și esențiale într-o democrație”, mai spune acesta.

Precizăm că, deputații din Parlamentul de la Chișinău s-au întrunit joi, 3 decembrie, în ședință plenară. Printre proteste și huiduieli, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor au aprobat un șir de proiecte, printre care Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021, Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și Proiectul privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram