image
Sursa foto: Jurnal.md

PD, împotriva trecerii SIS sub Parlament; Filip: „Susținem eforturile președintelui ales în contracararea șmecheriilor”

Democrații anunță că nu vor susține trecerea SIS sub controlul Parlamentului și va sprijini eforturile președintelui ales, Maia Sandu, în contracararea destabilizării situației din țară și șmecheriilor. Totodată, democrații cer Guvernului să renunțe la prevederile dubioase din politica bugetar-fiscală.

Partidul Democrat din Moldova și-a expus astăzi, în cadrul unui briefing de presă, poziția privind ultimele evenimente politice din țară, dar și agenda-surpriză a ședinței Parlamentului încropită de noua coaliție neformală PSRM-ȘOR.

„PDM se solidarizează cu cetățenii care nu acceptă abuzuri și care vor altfel de politică, corectă și transparentă și va susține eforturile președintelui ales în contracararea destabilizării situației din țară și șmecheriilor puse la cale de unii actori politici”, a declarat liderul PD, Pavel Filip. El a făcut apel către fracțiunea PSRM să retragă acest proiect din procedură parlamentară, menționând că pe 15 noiembrie cetățenii au votat pentru schimbări nu doar la președinție, ci și la guvernare.

Totodată, susține PD, pe fundalul numărului în creștere de cazuri de COVID și a crizei dezastruoase în care se află țara, cele 3 proiecte legate de statutul limbii ruse, propaganda rusească și prescripțiile medicale în limba rusă sunt doar o fumigenă disperată cu care guvernarea încearcă să distragă atenția de la lipsa paturilor din spitale, insuficiența medicilor, economia la pământ și numărul enorm de infectări.

„PDM cere fracțiunii PSRM să renunțe la aceste proiecte și să le retragă din procedură parlamentară. PDM nu va susține aceste proiecte. Limba, istoria, identitatea nu se negociază”, a menționat Pavel Filip.

În ceea ce privește politica bugetar-fiscală și bugetul pentru anul viitor, președintele PDM a calificat drept o bătaie de joc graba cu care socialiștii și partidul Șor încearcă să aprobe aceste documente, care ar conține scheme și prevederi dubioase.

„Pentru Partidul Democrat există câteva linii roșii pe care nu le va accepta”, susțin cei din PD, menționând următoarele prevederi:

-majorarea TVA în agricultură de la 8 la 12%: o lovitură dură pentru fermieri și așa afectați dur de seceta din acest an, dar și pentru consumatori, pentru că vor urma scumpiri în acest sector.

-scheme de milioane cu țigări: prejudicierea bugetului statului cu 160 milioane de lei pe an, bani din care ar putea fi plătite tuturor celor 10 000 de medici infectați de COVID îndemnizații de câte 16 mii de lei.

-plafonarea taxelor locale: reducerea autonomiei primăriilor și a veniturilor acestora.

-schema cu medicamentele neautorizate, care permite importul de medicamente de calitate și proveniență dubioasă și care lovește în importatorii și producători legali și corecți.

-permiterea importului de mașini mai vechi de 10 ani: un atac dur pentru mediul ambiant și sănătatea oamenilor.

-impozitarea dobânzilor la bănci cu 3% pentru persoane fizice: o nouă lovitură pentru oameni, care și așa o duc greu.

„PDM cere Guvernului să renunțe la toate aceste prevederi, în caz contrar nu va susține politica fiscală și bugetul pentru anul viitor. Democrații sunt îngrijorați și de intenția noii coaliții PSRM-ȘOR de a crea un precedent periculos în ceea ce privește inițiativele privind Autonomia Găgăuză. Considerăm că cele 3 proiecte care vizează Autonomia Găgăuză sunt neconstituționale. Votarea în grabă a acestor proiecte ar însemna un atac extrem de dur la adresa suveranității țării și crearea unui precedent foarte periculos”, a subliniat președintele PDM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: