image
Sursa foto: Jurnal.md

„Proiectele 328, 329, 330 propuse de socialiști pun bazele federalizării RM”; Deputat: „Contravin Constituției”

Proiectele de lege 328, 329, 330 propuse de socialiști pe agenda Parlamentului pun bazele federalizării Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat în cadrul unui briefing, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care a menționat că Platforma DA nu le va susține, iar dacă vor fi votate, le va contesta la Curtea Constituțională.

„Proiectele 328, 329, 330 vin să modifice un set de acte normative și în esență permit legalizarea unor referendumuri neconstituționale, conferirea unor autonomii extinse și statut special pentru Găgăuzia. Proiectul legat de statutul limbii ruse are drept scop divizarea societății și distragerea atenției de la lucruri urâte care se produc în aceste zile. Atât proiectele federalizării cât și cel la funcționării limbii vor primi riposta noastră, vor fe respinse, iar dacă vor fi votate vor fi contestate la CC”, a spus Andrei Năstase.

Deputatul Dinu Plângău a declarat în cadrul ședinței în plen a Parlamentului că în varianta actuală, aceste trei proiecte conțin mai multe prevederi care contravin Constituției. „În cazul în care vor fi votate în două lecturi, cu siguranță vor fi declarate neconstituționale”.

Președinte Parlamentului Zinaida Greceanâi a ținut să-i „mulțumească” pentru atenționare. „Mi se pare că domnii deputați cunosc Constituția și știu de câte voturi e nevoie ca să fie votate aceste proiecte”, a spus Greceanâi

Fracțiunea Platformei DA a propus în plenul Parlamentului excluderea acestor proiecte de pe ordinea de zi, dar au fost susținuți doar de deputații din opoziție și nu au întrunit numărul necesar de voturi. Astfel proiectele au rămas pe agendă și urmează a fi discutate în cadrul ședinței Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: