(video) Ședința Parlamentului s-a încheiat cu „scuze de la cetățeni” și cu mulțumiri pentru secretariat și tehnicieni, care au activat astăzi „în condiții grele”

18:22 Ședința plenară s-a încheiat. Vlad Batrîncea, care a moderat plenara a adus mulțumiri secretariatului și tehnicienilor și și-a cerut scuze de la cetățeni și misiunile diplomatice „pentru acțiunile agresive ale unei opoziții minoritare”. Opoziția vizată nu a replicat, întrucât nu se afla în sală.

18:11 În sală au rămas 52 de deputați. PAS, Platforma DA și PD au părăsit ședința, nemulțumiți de votul de astăzi.

Vlad Batrîncea: Voi ați făcut aici dezmăț, ați stricat bunul statului și acum veniți cu lecții aici de educație.

17:50 Deputații au revenit în ședință, cu întârziere de o oră decât s-a anunțat. Opoziția propune să fie anulate voturile de astăzi. PSRM le sugerează să facă uz de procedurile legale pentru contestare.

Pavel Filip, PD: Ați încălcat toate procedurile.

Vlad Batrîncea, PSRM: Când ați fost învestit prim-ministru, la miezul nopții, pe întuneric, pe ascuns, nu s-a încălcat nimic atunci?

15:33 Parlamentarii au modificat componența Biroului Permanent al Parlamentului, oferind câte un loc grupurilor Pro Moldova și Pentru Moldova, apoi a fost anunțată o pauză, până la ora 17:00.

15:30 Deputații au votat, cu 51 de voturi, în două lecturi, transferarea SIS din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Maia Sandu a rămas fără o prerogativă.

15:10 Deputații au revenit în ședință. Opoziția continuă protestul și blocarea tribunei, fluieră și scandează. Socialiștii votează proiectele din ordinea de zi. Până acum au fost aprobate, în prima lectură, bugetul țării, bugetul social, medical și politica fiscală.

Vlad Batrîncea: Vin cu un mesaj către cei care fac aici un show de prost-gust. Nu vă place, puteți să veniți cu moțiune de cenzură și să vă asumați voi întreaga guvernare.

13:47 Deputații Pentru Moldova și socialiștii au părăsit sala de ședințe, după noi altercații din prezidium. Deputații PAS spun că vor rămâne la tribună până va fi închisă ședința. Acum a fost anunțată o nouă pauză.

13:38 Deputații au revenit la ședință. Opoziția continuă să scandeze și să tropăie. Cu toate acestea, parlamentarii votează proiectele din ordinea de zi. Politica bugetar-fiscală și bugetul social au fost aprobate în prima lectură, fără să fie prezentate de către ministrul Finanțelor, decât doar de comisiile parlamentare de profil.

12:12 Deși ministrul Finanțelor a început să prezinte Politica Fiscală, opoziția a început să scandeze rușine, să tropăie, motiv pentru care ședința a fost iarăsi întreruptă pentru încă o oră.

12:07 După o oră, deputații au revenit în ședință. Deși PAS și Platforma DA continuă să blocheze tribuna, Vlad Batrîncea propune audierea reprezentantului Guvernului pe cele 3 bugete pentru a le examina în prima lectură.

Igor Gorsu spune că nu acceptă așa propunere: Ședința se închide și revenim altă dată. Aceste minciuni nu se acceptă.

11:05 Întrucât propunerile opoziției nu erau acceptate, PAS și Platforma DA au blocat tribuna parlamentară.

Zinaida Greceanîi a anunțat o pauză de 30 de minute.

10:55 Scandal pe motiv că Vlad Batrîncea (PSRM) a cerut dreptul de a se expune. Dumitru Alaiba (PAS) spune că nu are voie, pent6ru că s-a expus deja.

Batrîncea: Dați-i o pastilă să se liniștească. Eu m-am expus la alt proiect până acum, urmăriți măcar ce se discută aici.

10:50 Deputații discută excluderea din ordinea de zi a proiectului privind retransmiterea canalelor străine pe teritoriul Republicii Moldova, restricționate anterior.

Nicolae Pascaru, deputat PSRM: Îl ascult pe domnul Candu, de parcă nu el a participat în ultimii 8 ani la tot dezmățul din țară. Domnule Slusari, Parlamentul pleacă în istorie și e timpul să facem așa ca oamenii măcar să poată vorbi în limba lor maternă.

Andrian Candu: E greu să dai replică unei persoane care nu înțelege ce înseamnă securitate informațională.

10:46 Deputații PAS și Platforma DA cer excluderea din ordinea de zi a modificărilor la Codul Audiovizualului. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și rămâne pentru examinare.

10:29 Vlad Batrîncea, PSRM: Nu induceți opinia publică în eroare. Legea pe care o criticați privind limbile vorbite în Republica Moldova este în corespundere cu recomandările europene, care oferă garanții miorităților naționale. Așa că nu dezinformați.

Alexandru Slusari: Proiectul nu a fost discutat public, e sensibil, nu are avize și cerem excluderea de pe ordinea de zi.

10:24 Nu a fost acceptată nici propunerea Platformei DA de a-l audia pe directorul SIS, în special la capitolul situației din zona de securitate.

10:18 Igor Grosu, PAS: Destabilizarea situației nu va duce la nimic bun. Cerem să scoateți proiectul cu referire la SIS din ordinea de zi sau priviți peste geam să vedeți că oamenii nu vor accepta schemele.

Zinaida Greceanîi: Numai ce am fost anunțați că se planifică destabilizarea în țară.

Propunerea a întrunit 41 de voturi, motiv pentru care rămâne în ordinea de zi pentru examinare.

10:14 Alexandr Slusari, Platforma DA: Tehnic noi nu reușim să examinăm 100 de pagini. Nu suntem, mașină de vot, vă rog să trecem proiectele pe săptămâna viitoare.

10:12 PAS cere excluderea mai multor proiecte de legi de pe ordinea de zi, printre care și Politica Fiscală, motivând că aceasta conține „mai multe scheme și că nu au fost discutate suficient”. Propunerea nu a acumulat suficiente voturi - doar 39 din 96 de deputați prezenți.

10:08 La ședință sunt prezenți 96 de deputați. Zinaida Greceanîi anunță că astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: „Acești oameni sunt cei mai buni, haideți să-i felicităm și să avem grijă”, a spus Zinaida Greceanîi.

10:00 Parlamentarii se întrunesc în ședință plenară pentru a examina mai multe proiecte ce ți de rectificări la bugetele de anul trecut, dar și pentru a începe examinarea celor mai importante legi pentru anul 2021 - bugetul de stat și Politica Fiscală. Opoziția parlametară deja a anunțat că nu va sprijini proiectele și a îndemnat oamenii la protest.

Urmărește aici ședința Legislativului:


Pub