(live) CC a dat aviz pozitiv proiectului de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc. Proiectul va fi trimis în Parlament.

Foto: UNIMEDIA

„1. Inițiaiva de revizuire a Constituției RM înaintată de Guvern este prezentată de subiectul autorizat și corespunde procedurii stabilite de art. 102 aliniatul 4 și 141 al.1 litera C din Constituție.

2. Inițiativă de revizuire a Constituției RM corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de articolele 63. al 3 și 142 al. 3 din Constituție.

3. Inițiativa de revizuire a Constituției RM corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de art. 142. al 2 din Constituție.

4. Proiectul de lege pentru modificarea Constituției RM aprobat prin hotărârea Guvernului nr 730 din 30 septembrie, respectă condițiile de revizuire a Constituției și poate fi prezentată spre examinare Parlamentului.

5. Proiectul de lege pentru modificarea Constituției RM poate fi adoptat de Parlament după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare.

6.Prezentul aviz este definitiv, nu poate supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adopătiri și se publică în Monitorul Oficial al RM”, a declarat Manole.

Judecătorul Sergiu Țurcan a formulat o opinie separată.

Guvernul a aprobat pe 30 septembrie, proiectul de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc.

Astfel, se propune ca judecătorii instanțelor judecătorești să fie numiți în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul mai include prevederea conform căreia judecătorii vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

Totodată, se propune ca CSM să aibă 12 membri, care sunt numiți pe 6 ani și pot deține doar un mandat.

Dacă va primi avizul, va fi prezentat Parlamentului spre examinare.

UNIMEDIA transmite live


Pub