(video) Președinta CC explică decizia Curții de a aviza pozitiv proiectul privind modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole a explicat în cadrul unui unui briefing de presă, decizia Curții cu privire la pronunțarea avizului pozitiv la proiectul de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc. Potrivit președintei CC, toate prevederile proiectului prezentat de Guvern au fost avizate pozitiv.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi Curtea a pronunțat un aviz cu privire la o nouă variantă de modificare, prin acest proiect se urmărește modificarea și completarea unor prevederi din capitolul 9 din Constituție - autoritatea judecătorească. Proiectul are ca scop consolidarea acestei autorități și a independenței judecătorilor. Amendamentele sale vizează numirea, cariera și imunitatea judecătorilor, modul de stabilire a bugetelor instanței de judecată, rolul și componența CSM, precum și desemnarea membrilor CSM.

În prezenta cauză toate prevederile proiectului prezentat de Guvern au fost avizate pozitiv, astfel au fost avizate pozitiv

1.Excluderea termenului de 5 ani de numirea a judecătorilor în funcție și reglementarea numirii judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă.

2. Stabilirea atribuției președintelui RM de respingere o singură dată candidaturile judecătorilor propuși de CSM.

3. Abrogarea competenței constituționale a președintelui RM de a numi în funcție președinții și vicepreședinți ai instanțelor judecătorești la propunerea CSM.

4. Abrogarea procedurii de numire în funcția președintelui, a vicepreședinților și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție care în prezent sunt numiți de Parlament la propunerea CSM.

5. Abrogarea cerinței privind experiența de 10 ani în funcția de judecător necesară pentru accederea în funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție.

6. Stabilirea criteriilor, obiectivității, meritocrației și transparenței în procesul de numire a judecătorilor în funcție și în legătură cu cariera lor.

7. Instituirea condiției promovării și a transferului judecătorilor doar cu acordul judecătorului.

8. Reglementarea contituțională a imunității constituționale a judecătorului.

9. Elaborarea, aprobarea și modificarea bugetelor instanțelor judecătorești doar cu obținerea avizului consultativ al CSM.

10. Consolidarea Constituțională a rolului CSM de garant al independenței Justiției.

11. Stabilirea unui număr fix al membrilor CSM și formarea CSM din 6 membri judecătări și 6 non-judecători.

12. Insituirea unor condiții care trebuie respectate de candidații la funcția de non-judecător al CSM.

13. Excluderea președintului CSJ, a ministrului Justiției și a Procurorului General din CSM.

14. Stabilirea procedurii și a condițiilor de alegere, numire și încetare a mandatului membrilor CSM.

15. Modificarea duratei mandatului membrilor CSM și instituirea interdicției ca acesta să fie ales, numit pentru 2 mandate.

16. Întroducerea în Constituție a prevederii potrivit căreia CMS își exercită atribuțiile în mod direct sau prin intermediul organelor sale specializate.

17. Încetarea mandatului membrilor judecători ai CSM la expirarea termenului pentru care au fost aleși, încetarea mandatului membrilor CSM de drept la data intrării în vigoare a legii de modificare a Constituției și confirmarea mandatului profesorilor titulari care sunt membri ai CSM cu votul a 3/5 din deputații aleși”, a declarat președinta CC.

UNIMEDIA transmte live


Pub