Rezumat din Parlament: Scandal, proteste și scheme

Parlamentul s-a întrunit astăzi, în ședință plenară. Pe ordinea de zi pentru următoarele două săptămâni au fost incluse 51 de proiecte de legi, printre care se regăsește și o serie de proiecte foarte controversate și criticate de partidele de opoziție, printre care și PAS, PPDA și PDM.

Ce se află pe ordinea de zi:

– Pachetul de legi cu privire la bugetul de stat pentru 2021, ce include legea cu privire la bugetul de stat pentru 2021, legea cu privire la politica fiscală și legea cu privire la bugetul de stat al asigurărilor sociale.

– O nouă lege cu privire la limbile vorbite pe teritoriul republicii Moldova, ce dă limbii ruse un statut de „limbă de comunicare interetnică”. Proiectul este semnat de deputații Socialiști.

– Două legi cu privire la mai multe rectificări la Legea cu privire la statutul Găgăuziei. În una din ele este inclusă prevederea că orice modificări ulterioare ale acestei legi se face doar cu „avizul pozitiv al Adunării Populare a Găgăuziei”.

– O lege prin care se abrogă cedarea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA pentru construcția noului sediu al misiunii diplomatice.

– Mai multe audieri ale Ministrului Agriculturii cu privire la situația din Agricultură, a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cu privire la situația companiei de asigurări MoldASIG și a Procurorului General, Alexandru Stoianoglo.

Din start au fost anunțați 96 de deputați prezenți. Majoritatea simplă a celor prezenți cu care se pot adopta sau respinge proiecte de legi pe ordinea de zi a fost stabilită la 46 de deputați.

Din start, deputații PAS și PPDA au cerut excluderea de pe ordinea de zi a bugetului de stat, politica fiscală și bugetul pe asigurări sociale sau să fie amânate cu o săptămână pentru a studia proiectele de legi. Ambele propuneri au fost respinse cu un vot comun al PSRM și Platformei Pro-Moldova.

Soartă similară au avut și excluderea proiectelor de legi cu privire la Legea limbilor vorbite, dar și legea anti-propagandă prin care erau interzise programele analitice din Federația Rusă.

După acest episod, Deputații PAS și PPDA au ieșit să blocheze tribuna și a fost anunțată o pauză de 30 de minute. Între timp, în afara clădirii Parlamentului susținătorii PAS și ai altor partide protestează împotriva celor întâmplate în Parlament.

După 30 de minute deputații au revenit la ședință, și au încercat să dezbată proiectul de lege cu privire la Politica Fiscală, însă datorită faptului că au avut loc altercații între deputați în acel moment, procesul s-a oprit, anunțându-se o pauză de o oră deja.

După o pauză, deputații au revenit din nou în ședința prezidată de această dată de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea. Acesta a inițiat dezbaterea și ulterior votarea Bugetului de Stat, Politicii Fiscale și Bugetului Asigurărilor Sociale, într-un regim așa „mai express”, și anume – fără întrebări, luări de cuvânt sau numărare de voturi. Primele două au fost votate cu votul deputaților PSRM și Platformei Pentru Moldova. La cel de al treilea proiect, tensiunile au izbucnit și mai tar, iar în preajma tribunei celui care prezidează ședința s-au adunat mai mulți deputații PAS și PPDA, care s-au îmbrâncit mai mai mulți socialiști veniți să-l apere pe Bătrâncea.

Într-un final, ședința din nou a fost întreruptă.

Deputații au revenit ulterior după o oră, iar cel care a prezidat ședința, Vlad Bătrâncea a ocupat „un loc strategic” în centrul sectorului ocupat de socialiști, fiind păzit din toate părțile de deputați. S-a trecut la o formulă express de votare a proiectelor de legi, acestea nefiind nici dezbătute, nici discutate, în timp ce se scanda „hoții” de către deputații de opoziție.

Ce s-a votat până acum:

Vot în prima lectură pentru bugegtul de Stat pentru anul 2021, Politica Fiscală și Bugetul Asigurărilor Sociale. Proiectele urmează potrivit procedurii să fie discutate în comisiile Parlamentare, însă, vor fi contestate cel mai probabil datorită nerespectării procedurii în privința dezbaterilor.

Vot în prima lectură pentru Legile cu privire la statutul Gagauziei. Proiectele urmează potrivit procedurii să fie discutate în comisiile Parlamentare, însă, vor fi contestate cel mai probabil datorită nerespectării procedurii în privința dezbaterilor.

Vot în prima lectură pentru Legea cu privire la limbile de pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectele urmează potrivit procedurii să fie discutate în comisiile Parlamentare, însă, vor fi contestate cel mai probabil datorită nerespectării procedurii în privința dezbaterilor.

În două lecturi, adică definitiv, au votat proiectele de legi cu privire la trecerea terenului stadionului republican înapoi în proprietatea statului. În acest caz deputații au constatat cumva pe sectoare circa „51 de voturi pentru”, însă cel mai probabil va fi contestat la Curtea Constituțională, datorită nerespectării procedurii în privința dezbaterilor.

Tot în două lecturi au votat și proiectul de lege ce trece SIS-ul din control „prezidențial” în control „parlamentar”. Și în acest caz legea ar urma cel mai probabil să fie contestată la Curtea Constituțională, inclusiv din cauza procedurii viciate de dezbateri.

Deputații au revenit după o pauză pentru a mai vota încă o serie de inițiative ale Partidului Șor legate de piața farmaceutică, inclusiv proiectul de lege ce se referă la prescripțiile medicale și în limba rusă, dar și proiectul cu privire la „farmaciile mobile”.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.