02:25:04 20.04.2024
Stiri

Șef de la IMU: În R. Moldova există deja persoane cu forme GRAVE de COVID care așteaptă la domiciliu să se elibereze un loc la spital pentru a fi internate

Actualitate 03.12.2020 10:10 Vizualizări1290 Autor: Ziarul National
Șef de la IMU: În R. Moldova există deja persoane cu forme GRAVE de COVID care așteaptă la domiciliu să se elibereze un loc la spital pentru a fi internate


Sistemul de sănătate din Republica Moldova este la limită, iar în spitalele reprofilate în puncte COVID nu mai există paturi pentru internări. Acest lucru a fost confirmat de către Adrian Belîi, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU).

„Sistemul medical este suprasolicitat. Eu primesc apeluri de la persoane necunoscute care îmi solicită să-i ajut cu un loc în spitale. Poate asta este soluția lor de a găsi un loc în spital, neavând altă orientare din partea echipelor de salvare sau caută o soluție mai rapidă. În orice caz, constatăm că avem o avalanșă de pacienții care vin spre spitale, inclusiv spre Spitalul de Urgență”, a declarat Adrian Belîi în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

În același timp, medicul confirmă faptul că există cazuri grave de infectare cu COVID-19 în care cetățenii se tratează la domiciliu din cauza lipsei de locuri în spitale.

„În mod evident există persoane care fac forme grave și sunt încă la domiciliu din diferite motive. Fie adresare tardivă, fie poate chiar și din cauza lipsei de locuri. Nu pot nega acest fapt, însă constatarea este constatare. Da, există persoane la domiciliu cu forme grave și care așteaptă o soluție de internare pentru dânșii”, a adăugat medicul.

CITIȚI și VIDEO // Un NOU RECORD: + 1 717 cazuri noi de COVID-19: Câte persoane au fost răpuse de coronavirus în ultima zi

Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco, afirmă că odată ce pacientul ajunge la spital cu o formă avansată de COVID-19, cheltuielile statului pentru tratarea lui cresc. De asemenea, acest lucru reprezintă și un pericol pentru sănătatea persoanei infectate.

„Protocolul spune foarte clar care sunt criteriile de spitalizare a pacienților. Aceștia nu trebuie să ajungă deja pe patul de reanimare la spital și într-o formă destul de gravă pentru că atunci cheltuielile sistemului vor fi mai mari. De asemenea, șansele la supraviețuire atunci când persoana este adusă în reanimare într-o situație destul de complicată sunt mai mici”, a menționat fosta ministră.

Miercuri, 2 decembrie 2020, în Republica Moldova a fost înregistrat un nou anti-record – 1717 cazuri noi de coronavirus confirmate de către autorități.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md