Linkuri accesibilitate

Valentin Dediu: Ce se întâmplă cu Serviciul de Informații și Securitate? (VIDEO)


Valentin Dediu
Valentin Dediu

Un proiect de lege propus de deputații socialiști prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar urma să fie scos din subordonarea președintelui ar urma să fie dezbătut în Parlament.

„Republica Moldova este o țară parlamentară și este necesară consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”, a spus deputatul socialist Vasile Bolea. Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut în cadrul ședinței de joi a Parlamentului excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind SIS. Amendamentul însă nu a întrunit numărul necesar de voturi. O convorbire cu fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu.

Interviu cu Valentin Dediu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: Unde ar trebui să fie Serviciul de Informație și Securitate - să fie în subordonarea președintelui, să fie în subordonarea parlamentului? În Republica Moldova, forma de guvernare este parlamentară, dar acest Serviciu de Informație și Securitate a trecut dintr-o parte în alta. Ce scop se urmărește acum? De ce vă pun această întrebare? Pentru că tocmai s-a consumat campania electorală prezidențială, Maia Sandu a obținut victoria în aceste alegeri și cetățenii au votat-o inclusiv pentru împuternicirile care erau consfințite de Legea fundamentală.

SIS este un pericol pentru cei care fac politici murdare vizavi de integritatea și statalitatea R.Moldova, care se ocupă de diferite tranzacții, scheme murdare, de aceea ei s-au unit pentru a-și proteja trecutul și - de ce nu? - viitorul...

Valentin Dediu: „Da, și au votat-o cu 57%. 57 la sută din populație și-a dat votul pentru Maia Sandu. Acum, dacă calculăm cei din parlament care au 51 de voturi și, practic, 51 sau 52% au votat pentru ei, o combat pe ea care are 57. Dar, dacă vorbim despre Serviciul de Informație și Securitate, este un joc foarte murdar. Ce este Serviciul de Informație și Securitate? Este o instituție specializată care culege informație pe căi legale, în cadrul legal, despre pericolele și amenințările asupra securității statului. Deci, astăzi dacă ne uităm, cu toate că se spune că Serviciul nu are „dinți”, că Serviciul nu este capabil să soluționeze multe probleme, totuși în Serviciul de Informație și Securitate se acumulează informație foarte și foarte alarmantă, eu aș spune, pentru că nu poate să fie informație bună atunci când este vorba despre trădare de patrie, când este vorba despre alte crime care țin de securitatea statului, atunci nu putem să spunem că informația este bună. Deci, acest Serviciu de Informație și Securitate este unic ca instituție care poate obține informație din stânga Nistrului, să o culeagă, să o sistematizeze, să o analizeze și să o dea ca document final, deci acesta este un pericol pentru cei care fac politici murdare vizavi de integritatea și statalitatea Republicii Moldova. Este un pericol pentru cei care se ocupă de diferite tranzacții, diferite scheme murdare, de aceea ei s-au unit pentru a-și proteja trecutul și - de ce nu? - viitorul. Nu știu cât timp va dura acest lucru, de aceea ei doresc ca acest Serviciu de Informație și Securitate să fi scos din subordinea președintelui, care, dacă facem o paranteză aici: de ce vor să-l scoată din subordinea președintelui?”

Europa Liberă: Ei spun că ar avea cetățenia României...

Valentin Dediu: Ce se întâmplă cu Serviciul de Informații și Securitate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:53 0:00

Valentin Dediu: „În Constituția Republicii Moldova nu este nimic spus despre faptul că președintele Republicii Moldova nu poate să aibă altă cetățenie. Absolut nimic nu este, dar chiar și dacă ar fi cetățenia României nu are nimic comun cu ceea cu ce se ocupă Serviciul.”

Europa Liberă: Eu am întrebat-o pe dna Sandu despre cetățenia României și ea a zis că, da, are două cetățenii, dar inima îi bate pentru Republica Moldova și e gata să facă tot ce-i stă în puteri ca să amelioreze situația din țară.

Valentin Dediu: „Evident! Numai prin presupunere că a fi cetățean al altui stat poate să aducă prejudicii, asta-i numai o motivație așa...”

Europa Liberă: Dar dacă Serviciul de Informație și Securitate revine în subordonarea parlamentului, asta înseamnă că o bună parte din deputați pot să stea liniștiți, că nimeni n-o să se intereseze de biografia lor, cu ce se ocupă ei?

Valentin Dediu: „Nu constă în faptul că este în supunerea parlamentului, constă în faptul că acest Serviciu poate fi controlat de către un anumit partid, în primul rând, de Partidul Socialiștilor, care au mare interes.”

Europa Liberă: Ce interes au? Deschideți paranteza.

Valentin Dediu: „Interesul v-am spus care este. În primul rând, cel care este astăzi președinte, dl Dodon, alții, s-a vorbit în presă că ei au participat la anumite scheme de contrabandă, la anumite scheme murdare de a face bani ilegal.”

Europa Liberă: Informația aceasta la Serviciul de Informație și Securitate ar putea să fie?

Valentin Dediu: „Posibil că este. La Serviciul de Informație și Securitate eu sunt convins că există informație nu numai despre cazuri de contrabandă și alte crime în economie, există informație și despre contactele unor persoane cu serviciile speciale străine, posibil că există și alte informații care i-ar putea compromite pe cei care sunt astăzi în parlament sau la guvernare. De ce ei doresc să promoveze în funcții acolo persoane fidele? Ca să poată controla ce informații există acolo, ce tip de informație și posibil - de ce nu? - să o distrugă sau să o scoată de acolo, să nu mai fie dată pentru a fi luate măsuri de a combate aceste crime.”

Europa Liberă: În presă s-a anunțat că ar putea să se facă și remanieri de cadre în cadrul Serviciului de Informație și Securitate. Asta înseamnă că acolo, în conducere, s-ar găsi și persoane incomode pentru unii actori politici sau cum înțelegeți Dvs. remanierile de cadre, dacă se ajunge să se facă?

Posibil că există și alte informații care i-ar putea compromite pe cei care sunt astăzi în parlament sau la guvernare...

Valentin Dediu: „Remanierile de cadre, după câte eu am înțeles din presă și de la unii deputați care sunt astăzi în Partidul Socialiștilor, acolo doresc să mărească numărul de adjuncți și controlul asupra activității operative să fie mai mare. Și din acest motiv cred că vor fi promovate persoane care vor fi loiale și fidele acestui partid, fiindcă acesta-i un fel de... persoanele sunt promovate, deci ele sunt corupte pasiv, ele devin dependente de cei care le-au promovate. Vreau să mă întorc la o problemă: de ce totuși doresc să scoată Serviciul de Informație și Securitate din subordinea președinției, și nu atât a președinției, cât a persoanei care este în fruntea statului? Fiindcă această persoană nu este coruptă, nu au materiale de corupție...”

Europa Liberă: Maia Sandu, la ea vă referiți?

Valentin Dediu: „Da! Ea nu poate fi compromisă, această persoană duce o politică independentă și în interesul statului Republica Moldova. Și dacă vedem ultimele atacuri asupra președintei nouă aleasă din partea Federației Ruse, noi înțelegem că acestea sunt niște lucruri concertate. Asta spun și atacurile din partea Kremlinului, și atacurile din partea deputaților prin tentativa de a scoate din subordinea ei Serviciul de Informație și Securitate.”

Europa Liberă: Vă referiți la declarațiile care au fost făcute și de ministrul de externe Lavrov, și de către purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, care au vorbit despre declarația Maiei Sandu cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea misiunii de pacificare într-o misiune cu mandat internațional sub egida OSCE?

Valentin Dediu: „Da, așa este! Ea nu a spus nimic nou...”

Europa Liberă: Dar cum ați înțeles Dvs. aceste declarații venite de la Moscova, că Federația Rusă niciodată nu-și va retrage armata, pentru că s-ar destabiliza situația, așa cum spune Igor Dodon?

Valentin Dediu: „Igor Dodon repetă ceea au spus Lavrov și toate persoanele din Kremlin. El spune ceea ce îi spun acei de la Moscova și vrea cu tot dinadinsul să le convină lor. Maia Sandu n-a spus nimic nou și n-a spus nimic agresiv. Ea a repetat ceea ce au spus toți președinții care au fost la conducerea statului Republica Moldova, ceea ce a spus de la tribuna ONU, când a fost prim-ministru și a vorbit despre retragerea trupelor, și a solicitat suportul organismelor internaționale. Tot timpul s-a vorbit, acum nu s-a spus nimic nou.”

Europa Liberă: Ce mesaj transmite Moscova?

Valentin Dediu: „Moscova transmite că niciodată nu se vor retrage din Transnistria, fiindcă au interesele lor strategice naționale, dar niciodată nu iau în considerare interesele noastre strategice. Aflarea trupelor ruse în Transnistria în două ipostaze – pacificatorii și cei care păzesc munițiile – este un element al războiului hibrid care există la noi. Și astăzi noi vedem că în acest război hibrid s-au pornit și alte subiecte – războiul informațional care există cu limba etc. Deci, este un pericol pentru Republica Moldova. Pericolul constă în faptul că noi suntem într-o zonă instabilă, securitatea statului Republica Moldova este în pericol, pentru că noi în stânga Nistrului, care este recunoscut ca teritoriu al Republicii Moldova, avem trupe care se află acolo ilegal. Nu există niciun document, nu există nimic care ar argumenta prezența...”

Europa Liberă: Și Rusia nu încalcă Constituția Republicii Moldova, care are stipulat inclusiv că Republica Moldova este un stat neutru?

Valentin Dediu: „Evident că încalcă. Aflarea trupelor altui stat pe teritoriul statelor terțe este o încălcare, fără un acord, fără o înțelegere, fără semnarea anumitor documente.”

Moscova transmite semnalul că niciodată nu se va retrage din Transnistria...

Europa Liberă: Dar atunci când a fost adoptată Constituția s-a inclus acest articol privind neutralitatea Republicii Moldova în speranța că anume trupele ruse vor fi retrase de pe teritoriul Republicii Moldova, din estul țării?

Valentin Dediu: „S-a luat în considerare că trebuie să declarăm neutralitate pentru a nu permite niciunui din politicieni să semneze anumite documente de aflare legală a trupelor străine. Posibil asta a fost și eu cred că asta este important, dar vedeți că cel care se consideră cel mai mare, el ignoră toate interesele naționale ale Republicii Moldova și Rusia își face interesele sale. Cum au spus unele persoane bine puse în Federația Rusă, ei au interesul securității Federației Ruse. Federația Rusă permanent s-a străduit să fie aproape de trupele NATO. Teritoriul din stânga Nistrului este folosit de Federația Rusă, în special de Ministerul Apărării și serviciile speciale din Federația Rusă pentru a duce un lucru diversionist, de spionaj împotriva forțelor NATO, care se află la câteva sute de kilometri de Tiraspol. Deci, de acolo sunt organizate toate operațiunile de obținere a informației, de culegere a informației din cadrul trupelor NATO din România.”

Europa Liberă: Dl Dediu, eu vreau să citez o declarație pe care o făcea Igor Dodon atunci când obținea mandatul de președinte și când la guvernare se afla PDM-ul și a decis ca SIS-ul să fie în subordonarea parlamentului. Igor Dodon atunci spunea: Gândul că poporul a ales un președinte anti-oligarhic le dă fiori exponenților regimului democrat de atunci. Frica de un președinte al poporului îi face să recurgă la acțiuni banditești pentru a fura din atribuțiile șefului statului”. El vorbea atunci că acel proiect de lege care prevede trecerea SPPS-ului și SIS-ului în subordonarea parlamentului trădează teama de un președinte puternic pe care nu-l pot controla forțele oligarhice. Și el se arăta sigur că nici asta nu-i va ajuta și el va utiliza toate pârghiile legale pentru a face ordine atât la Serviciul de Informație și Securitate, cât și la Procuratura Generală, unde trebuie să stea în frunte o persoană independentă, cu verticalitate. Asta comenta Igor Dodon în 2016. Un politician poate atât de repede să-și schimbe poziția?

Socialiștii totuși au frică, au teamă că în curând se vor produce alegeri anticipate...

Valentin Dediu: „Și-a schimbat poziția, fiindcă interesele lui acum domină, atunci era în interesul lui să aibă Serviciul de Informație și Securitate în subordinea sa. Această declarație a lui este valabilă și vizavi de Maia Sandu. Și mai mult ca atât, e foarte-foarte bine spus. Dodon astăzi se comportă ca un politician imatur, el ca atare n-a mai devenit politician atâția ani cât a fost în politică și eu văd cum el vrea să-l repete pe Vlad Plahotniuc. Nu în întregime, dar copiază fix același lucru, fiindcă atunci fiind la putere Partidul Democrat în frunte cu Vlad Plahotniuc, ei au emis aceste legi sau modificare a legislației și au trecut Serviciul de Informație și Securitate din subordinea președinției în subordinea parlamentului.”

Europa Liberă: Între timp, cresc nemulțumirile cetățenilor, sunt și actori politici care continuă să cheme lumea în stradă. Socialiștii spuneau că ei sunt cei care nu sunt interesați de destabilizarea situației social-politice, se pregătește teren și pentru anticipate, pe de altă parte. Totuși, ce înțelegeți Dvs. din tot ceea ce se întâmplă?

Valentin Dediu: „Eu văd că socialiștii totuși au frică, au teamă. Ei au teamă că în curând se vor produce alegeri anticipate, de aceea ei grăbesc toate legile acestea care stârnesc nemulțumire în rândul populației și al multor politicieni, și al unor persoane...”

Europa Liberă: Bine, și atunci nu-și pierd și ei credibilitatea în fața propriilor alegători?

Valentin Dediu: „Își pierd! Dar ei se comportă ca un copil care a pierdut ceva într-o joacă și atunci ei distrug tot ce era acolo și-și iau păpușa și pleacă acasă. Eu nu-i înțeleg, fiindcă cu atâta grabă vor să promoveze aceste legi și mi se face impresia că Igor Dodon timp de patru ani n-a reușit să-și facă lecția de acasă, n-a realizat timp de patru ani de zile ceea ce a promis cândva și acum el se străduiește pe ultima sută de metri să promoveze toate legile acestea și să arate că, iată, am făcut totul. De altfel, nu va fi înțeles.”

Europa Liberă: Ar fi bine să ne mai spuneți încă o dată - care ar fi principalele amenințări la securitatea statului astăzi?

Valentin Dediu: „Principalele amenințări la securitatea statului sunt instabilitatea pe teritoriul Republicii Moldova, adică lupta dintre partidele politice și faptul că unii dintre ei fac politica altui stat, și anume a Federației Ruse. Noi am văzut pe parcursul acestor patru ani promovarea idelor prezenței trupelor ruse în stânga Nistrului; noi am văzut susținerea Transnistriei, numindu-l pe Krasnoselski președinte; noi am văzut că s-a promovat ideea ca să fie federalizată republica; statutul limbii ruse să fie întărit pe teritoriul Republicii Moldova prin anumite legi și noi vedem că astăzi se încearcă să se contribuie la războiul informațional împotriva Republicii Moldova prin redeschiderea canalelor de propagandă și de spălare a minților din Federația Rusă în Republica Moldova. Deci, lecția pentru acasă trebuia îndeplinită, și nu au îndeplinit-o. Acum se străduiesc pe ultima sută de metri, fiindcă ei știu că degrabă este posibil parlamentul să fie dizolvat și atunci nu vor mai putea rezolva nimic.”

Principalele amenințări la securitatea statului sunt instabilitatea, adică lupta dintre partidele politice și faptul că unii fac politica altui stat, și anume a Federației Ruse...

Europa Liberă: În rândul riscurilor la securitatea statului, Maia Sandu într-un interviu cu Europa Liberă amintea și despre corupție...

Valentin Dediu: „Asta-i în primul rând, corupția, dar, vorbind despre corupție, nu trebuie să ne oprim numai la corupție. Noi trebuie să mergem mai departe, să vedem unde sunt rădăcinile acestei corupții, de unde vin ele, cum apar și iată acolo trebuie de intervenit...”

Europa Liberă: Da, dar despre scheme se vorbește de ani buni...

Valentin Dediu: „Păi despre scheme se vorbește, dar nu se duce până la sfârșit. Noi nu am văzut tare multe persoane puse la pușcărie pentru aceste scheme, se îmbogățesc oamenii și pleacă din țară, trăiesc în alte părți, fără a avea remușcări.”

Europa Liberă: Aici, organele de drept, cel mai probabil, procuratura și justiția au un cuvânt de spus.

Valentin Dediu: „Eu i-aș întreba: ce au făcut deputații socialiști și alții pentru a întări capacitățile Serviciului de Informație și Securitate? Nimic nu au făcut.”

Europa Liberă: Dar ce ar fi trebuit să facă?

Valentin Dediu: „Ar fi trebuit să facă foarte multe. Astăzi, Serviciul de Informație și Securitate este pus într-o situație când, obținând o informație operativă, nu o poate documenta nici operativ, nici legal...”

Europa Liberă: Cine îi împiedică?

Valentin Dediu: „Îi împiedică legea care impune efectuarea acestor măsuri de documentare numai în cadrul unui dosar penal, dar pentru a deschide un dosar penal sunt materiale insuficiente. Deci, sunt mâinile legate, absolut legate, nu poate face nimic Serviciul de Informație și Securitate.”

Europa Liberă: Dar și Serviciul de Informație și Securitate s-a compromis și prin acțiunile pe care le-a făcut?

Valentin Dediu: „Evident!”

Europa Liberă: Ne amintim de cazul profesorilor turci expulzați, mai sunt și altele.

Valentin Dediu: „Da, mai sunt și alte încălcări ale dreptului omului. Și printre altele, unele persoane care au participat la aceste operațiuni ilegale, astăzi se văd mari eroi și vor să fie promovați în funcție; sunt candidați pentru a ocupa funcții înalte în cadrul Serviciului de Informație și Securitate. Deci, corupția este tot pericolul cel mare și sărăcia este un alt pericol.”

Europa Liberă: Dar o discreditare a imaginii SIS-ului cui i-ar fi de folos?

Trebuie să facem tot posibilul ca acest stat să devină un stat puternic, să consolidăm societatea...

Valentin Dediu: „La toți oponenții noștri sau dușmanii noștri din exterior le este comodă discreditarea SIS-ului. De fapt, aceasta este o activitate care se înscrie în războiul civil – discreditarea tuturor instituțiilor. Noi vedem că astăzi se discreditează foarte mult Ministerul Sănătății. Da, nu au făcut multe, poate politicile Ministerul Sănătății nu corespund întru totul acelor cerințe care există astăzi, dar eu cred că nu oamenii de acolo sunt vinovați, este vinovat faptul că nu există resurse financiare, nu există alte abordări din partea politicului. Deci, discreditarea instituțiilor statului și îndeobște a Republicii Moldova este convenabilă dușmanilor. Asta-i demoralizarea societății, demoralizarea este războiul acesta informațional care este dus în fiecare zi. Cu părere de rău, chiar unii politicieni de-ai noștri preiau aceste lozinci și vorbesc în toată ziua despre faptul că noi nu suntem stat, suntem faliți. Da, noi suntem într-o măsură oarecare, dar nu putem să spunem că suntem chiar complet faliți. Existăm ca stat și trebuie să facem tot posibilul ca acest stat să devină un stat puternic, să consolidăm societatea, să unim toți moldovenii, găgăuzii, bulgarii, rușii, ucrainenii – toți cei care trăim pe teritoriul țării să avem un scop comun: să trăim bine, să avem o economie bună, să avem pensii bune, să avem salarii bune, să avem tot ce este bun, să educăm copiii noștri, că avem buni copii.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate ar putea să aducă stabilitate în societate?

Valentin Dediu: „Alegerile parlamentare anticipate ar aduce altă componență a parlamentului și sper că vor aduce persoane care vor fi mai aproape de interesele statului și poporului Republicii Moldova și vor aduce stabilitatea.”

XS
SM
MD
LG