ONU a votat pentru excluderea marijuanei din lista drogurilor periculoase. „Aceasta este o victorie istorică”

marijuana
Foto: Yash Lucid

Comisia Națiunilor Unite a votat pentru excluderea marijuanei din lista de droguri periculoase utilizate în medicină, cum ar fi heroina, și includerea acesteia în lista drogurilor mai puțin periculoase. Comisia pentru stupefiante, care are sediul la Viena și include 53 de state membre, a luat în considerare o serie de recomandări din partea Organizației Mondiale a Sănătății privind reclasificarea canabisului și a derivaților săi.

Prin urmare, s-a votat eliminarea canabisul din anexa IV la Convenția unică asupra stupefiantelor din 1961 – unde a fost listată alături de opioizi periculoși și extrem de dependenți precum heroina.

Experții spun că votul nu va avea niciun impact imediat asupra relaxării controalelor internaționale, deoarece guvernele vor avea în continuare jurisdicție cu privire la modul de clasificare a canabisului. Însă multe țări privesc convențiile globale drept exemplu de urmat, iar recunoașterea Organizației Națiunilor Unite este o victorie simbolică pentru susținătorii schimbării politicii privind drogurile, care spun că dreptul internațional este depășit, potrivit The New York Times.

„Aceasta este o victorie imensă, istorică pentru noi, nu am putea spera la mai multe”, a spus Kenzi Riboulet-Zemouli, un cercetător independent pentru politica în domeniul drogurilor, care a monitorizat îndeaproape votul și poziția statelor membre. Canabisul, spune el, a fost folosit de-a lungul istoriei în scopuri medicinale și decizia de miercuri a restabilit acest statut.

Folosirea marijuanei în uz medical s-a accelerat în ultimii ani și a inundat industria sănătății. Cowen, o companie de investiții și servicii financiare, estimează că industria CBD din Statele Unite va valora 16 miliarde de dolari până în 2025.

Recomandările pentru schimbarea clasificării marijuanei au fost făcute pentru prima dată de Organizația Mondială a Sănătății în 2019.

Reclasificarea marijuanei a fost aprobată cu 27 de voturi împotriva a 25 și cu o abținere din partea Ucrainei. Statele Unite și națiunile europene au fost printre cei care au votat în favoarea sa, în timp ce China, Egipt, Nigeria, Pakistan și Rusia s-au opus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente