Proiectul de lege privind politica bugetar fiscală, votat în prima lectură de coaliția PSRM - Șor, pe fundalul unor altercații în Parlament

Anticoruptie.md
03/12/2020

Coaliția formată din deputații fracțiunii PSRM și cei ai Partidului Șor a aprobat joi în prima lectură Proiectul de lege privind politica bugetar fiscală. Parlamentarii și-au dat votul pentru un proiect care nu a fost prezentat și examinat în plenul Legislativului, pe fundalul unor scandări și fluierături din partea parlamentarilor din opoziție.

În dimineața zilei de joi, opoziția a cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, propunerea însă nu a adunat numărul necesar de voturi. După ce inițiativa le-a fost respinsă, deputații Platformei DA și PAS au blocat tribuna principală a Legislativului. Ulterior, a fost anunțată pauză, însă spiritele au rămas încinse. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea a propus examinarea proiectelor bugetelor anuale, iar cu majoritatea voturilor pentru, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a fost invitat să prezinte proiectul politicii bugetar fiscale.

Situația în plenul Legislativului a devenit și mai tensionată. Deputații din opoziție l-au huiduit pe ministrul Finanțelor, iar între deputații socialiști și parlamentarii Platformei DA și PAS s-au produs îmbrânceli. În timpul altercațiilor din sala Parlamentului, două microfoane au fost rupte, iar un pahar a fost stricat.

Fracțiunea Partidului Democrat s-a pronunțat împotriva proiectelor bugetare anuale propuse de Guvernul Chicu, liderul formațiunii, Pavel Filip subliniind că implementarea acestor proiecte ar reprezenta un „abuz”. La rândul său, Fracțiunea Partidului Socialiștilor a îndemnat opoziția să dea jos Guvernul și să vine cu noi proiecte de bugete, dacă nu sunt de acord cu cele promovate de Guvernul Chicu.​

Amintim că miercuri Fracțiunea Platforma DA a solicitat amânarea examinării Proiectului legii bugetului și a Proiectului politicii fiscale. Președintele fracțiunii, Alexandru Slusari, a subliniat că au fost „identificate multiple probleme grave și nemulțumiri ale mai multor pături sociale”.

Fracțiunea PAS de asemenea a solicitat retragerea proiectelor „care au ajuns în Parlament cu o viteză fulgerătoare” și a cerut Executivului proiecte noi, care să corespundă nevoilor oamenilor. Actualul proiect ar tăia din veniturile cetățenilor, ar duce la scumpiri în lanț și ar facilita schemele de corupție. 

Anticoruptie.md
03/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii