image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Agricultorii protestează din nou în centrul capitalei; Pe lângă secetă, datorii, Guvernul vrea să le majoreze taxa TVA

Federația Națională a Fermierilor din Moldova, alături de Comitetul Coordonator al agricultorilor protestatari și alte asociații ale agricultorilor, a organizat azi, 2 decembrie, o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale.

Fermierii sunt nemulțumiți de atitudinea autorităților statului în raport cu problemele cu care se confruntă, ca urmare a secetei fără precedent, a problemelor provocate de pandemia COVID-19 și a exodului forței de muncă din sate. Totodată agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au întreprins acțiuni concrete pentru a le oferi despăgubiri pentru culturile de grupa II-a compromise de secetă: porumb și floarea-soarelui. Mulți dintre ei spun că sunt pe cale de a falimenta din cauza creditelor luate de la bănci. „Nu vedem o altă soluție decât să mergem și noi peste hotare ca să ne întreținem familiile și să facem față acestor datori. Avem nevoie de o compensație măcar parțială, un suport minim din partea statului, altfel aici vor rămâne doar bătrânii”, a declarat unul dintre fermieri.

Potrivit lui Vasile Mârzenco, director executiv al Federației, fermierii sunt nemulțumiți și de prevederile din proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Majorarea de la 8 la 12% a cotei TVA pentru producția agricolă primară va genera pierderi și mai împovărătoare pentru ei, afirmă el. Vor avea de câștigat doar companiile private care se ocupă de cumpărarea-vânzarea produselor agricole.

„Dacă vor majora această taxă, se vor majora și prețurile la produsele alimentare. Nimeni nu va avea de câștigat dintr-un astfel de proiect, nici oamenii, nici agricultorii”, a spus EL..

Până la momentul actual, niciun reprezentant al Guvernului nu a ieșit în fața protestatarilor la discuții.

Fermierii au solicitat o întrevedere cu conducerea Parlamentului și cu fracțiunile parlamentare.

„Cei care ne-am adunat azi aici reprezentăm toate raioanele din RM, dar în special zona de Centru și Sud, cele mai afectate de secetă”, a precizat Vasile Mârzenco.

Azi și deputatul PAS, Igor Grosu a criticat dur proiectul privind creșterea cotei TVA la producția agricolă de la 8 la 12%. Deputatul a menționat că acesta poate duce la scumpiri în lanţ şi la falimentarea multor producători locali. Totodată aceste măsuri vor lovi în fermieri şi procesatorii locali, a mai spus deputatul.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: