(doc) Veaceslav Platon, scrisoare către oficiali europeni: Destinatarii finali ai Laundormatului rusesc sunt din UE. Trezește nedumerire tărăgănarea procesului

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a trimis o scrisoare Reprezentantului oficial al Uniunii Europene pentru politica externă, Peter Stano și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în care se referă la dosarul penal „Laundromatul rusesc”. „Această investigație bate pasul pe loc. Dar Moldova a fost doar o verigă din acest lanț. Cea de-a doua verigă a fost Letonia, țară membră a Uniunii Europene. Mai mult decât atât, destinatarii finali ai resurselor financiare obținute fraudulos, după cum s-a relatat în presă, sunt întreprinderi și organizații din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie. Este extrem de important de a obține informații despre semnificația economică a operațiunilor, fezabilitatea și scopul final, anume de la beneficiarii resurselor. Toate acestea pot fi obținute doar în cadrul unor proceduri penale desfășurate în țările enumerate mai sus. Trezește nedumerire faptul că nici după șase ani, aceste țări așa și nu au demarat anumite proceduri în acest caz. Ori, anume ele au devenit beneficiarii principali ai veniturilor presupus infracționale”, declară Platon, în scrisoarea sa.

Foto: UNIMEDIA

„Sunt gata să ofer suportul necesar organelor de anchetă din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Letonia și să fiu audiat în orice calitate – de învinuit, martor sau victimă.

Rog cu insistență să vă implicați în proces și să notați procuraturilor din țările indicate asupra inadmisibilității unei atitudini neserioase în privința unor crime precum „Laundromatul”.

Lipsa reacției organelor de drept din țările UE va demonstra lipsa de perspectivă și inutilitatea investigației, va servi drept temei pentru colegii din Moldova să se descurajeze și să simtă inutilitatea eforturilor lor pe fundalul indiferenței colegilor lor europeni.

Vă rog să faceți tot posibilul pentru organizarea unor grupuri de anchetă comune și să asigurați strânsa colaborare a acestora cu procurorii din Moldova”, mai notează Platon în scrisoarea sa, dată publicității astăzi.

Oficialii europeni nu a venit deocamdată cu vreun comentariu. Anterior însă, reprezentați UE s-au arătat îngrijorați de lipsa de progrese pe dosare de rezonanță, printre care și Laundromatul rusesc.

Potrivit unui studiu, pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari americani de la băncile rusești ar fi fost „spălați” prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datorii false.

Fondurile „curățate" au fost transferate în continuare către un grup de societăți de tip off-shore cu conturi în băncile occidentale.

Implicați în această fraudă ar fi apropiați ai liderului PD, Vlad Plahotniuc. Printre beneficiarii laundromatului rusesc s-ar afla și Ilan Șor. Între 2011 și 2013, companiile sale au primit aproximativ 22 de milioane de dolari de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusească". În cadrul investigației de la Procuratura Generală figurează, printre cei implicați, și omul de afaceri Veaceslav Platon. Dosarul nu a ajuns încă în judecată.


Pub