Studiu național: Tot mai multe femei merg să facă testul citologic. Vizita la medic a crescut aproape de două ori în ultimii doi ani

63% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova au efectuat testul citologic în scopul prevenirii cancerului de col uterin în anul 2020, față de doar 36% în anul 2018. Cele mai multe femei care au efectuat testul citologic sunt din Sudul țării, cât și din familiile cu situația financiară medie.

Foto: Simbol

Un Studiu similar, desfășurat în anul 2018, demonstra că mai mult de jumătate dintre femeile din populația țintă nu efectuaseră niciodată un test citologic, iar motivele invocate erau lipsa de timp, frică, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.

Studiul repetat în 2020 arată că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, în mai multe privințe. A crescut nivelul de informare a femeilor cu vârsta de 25-61 de ani privind prevenirea cancerului de col uterin, 62% dintre acestea cunosc despre testul citologic în 2020, față de 47% în 2018. Totodată, 71% dintre femeile care știu despre testul citologic, cunosc și că acesta poate fi realizat gratuit, prin adresarea la medicul de familie. Femeile cu vârsta de 36-45 de ani cunosc în măsură mai mare despre disponibilitatea testului citologic, comparativ cu femeile de alte vârste.

O altă noutate este creșterea în timp a ponderii femeilor care au efectuat testul citologic la îndemnul/ inițiativa medicului de familie, sau asistentului medical din echipa acestuia – de la 40% în anul 2018 la 51% în anul 2020, ceea ce exprimă o îmbunătățire a comunicării și parteneriatului dintre echipa medicului de familie și populație, în special femeile de 25-61 ani, privind modalitatea de accesare a serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin.

Amintim că, cancerul de col uterin poate fi prevenit cu ușurință prin realizarea vaccinării anti-HPV a fetelor în adolescență, la fel și screeningul-ui cervical efectuat o dată la trei ani, de către femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani. În Republica Moldova testul citologic pentru prevenirea cancerului de col uterin poate fi realizat gratuit la adresarea la medicul de familie.

Studiul național post-intervenție despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova a fost realizat în toamna anului 2020, pe un eșantion de 1142 de femei, incluzând la fel și o componentă calitativă sub formă de interviuri aprofundate realizate cu 30 de femei (25-61 de ani), 30 de medici și asistenți medicali și 15 experți în politici de sănătate.

Studiul are o marjă de eroare de +/- 3% și a fost realizat de compania Magenta Consulting sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului “Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”. Studiul național post-intervenție despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova, poate fi accesat AICI.


Pub