BNS: Circa 7 la sută din populația Republicii Moldova sunt persoane cu nevoi speciale

Biroul Național de Statistică a anunțat că la 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 177 mii persoane, inclusiv 10,7 mii copii cu vârsta de 0-17 ani.

Foto: pinterest.com

Potrivit datelor publicate de BNS, persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,7% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Numărul estimat al persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova la 1 ianuarie 2016-2020 / Sursa:statistica.gov.md

Femeile predomină în rândul persoanelor cu dizabilități

Statisticile confirmă că, în rândul persoanelor cu dizabilități, femeile predomină, astfel 51,7% din persoanele cu dizabilități sunt femei. Ponderea bărbaților cu dizabilități în numărul total al populației bărbaților s-a redus de la 7,1%, la 1 ianuarie 2016 până la 6,7% la 1 ianuarie 2020.

În schimb, ponderea femeilor cu dizabilități în numărul total al populației de femei s-a majorat de la 6,0% la 1 ianuarie 2016, până la 6,7% la 1 ianuarie 2020.

Ponderea persoanelor cu dizabilități în populație cu reședință obișnuită, pe sexe, la 1 ianuarie 2016-2020 / Sursa:statistica.gov.md

Majoritatea persoanelor cu dizabilităţi beneficiază de pensie de dizabilitate

Biroul Național de Statistică confirmă că majoritatea persoanelor cu dizabilităţi beneficiază de pensie de dizabilitate. În structura persoanelor cu dizabilităţi aflate la evidenţa organelor de asigurări sociale, pensionarii de dizabilitate au reprezentat 71,3%, iar beneficiarii de alocaţii - circa 28,7%. La 1 ianuarie 2020, beneficiari de pensii de dizabilitate erau aproximativ 126,1 mii persoane cu dizabilităţi (inclusiv 0,9 mii persoane cu dizabilități fiind angajați ai organelor de forță4), iar beneficiari de alocaţii sociale de stat erau 50,8 mii persoane, care nu au întrunit condiţiile necesare pentru obţinerea pensiei.

Persoanele cu dizabilităţi preponderent sunt din mediul rural

În același timp, statisticienii afirmă că persoanele cu dizabilităţi sunt preponderent din mediul rural - 57 la sută. În numărul total al pensionarilor de dizabilitate au predominat persoanele cu vârsta de 55-64 ani – 44,1% şi 30-54 ani – 31,6%.

Ziua Inernațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată anual, la 3 decembrie. Aceasta zi își propune sensibilizarea populației în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea drepturilor acestora.


Pub