Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Studiu național: Ponderea femeilor de…

Studiu național: Ponderea femeilor de 25-61 de ani care au realizat testul citologic a crescut aproape de două ori în ultimii doi ani

63% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din R. Moldova au efectuat testul citologic în scopul prevenirii cancerului de col uterin în anul 2020, față de doar 36% în anul 2018. Cele mai multe femei care au efectuat testul citologic sunt din Sudul țării, cât și din familiile cu situația financiară medie. Datele se conțin în Studiul național post-intervenție despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în R. Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), nivelul de informare a femeilor cu vârsta de 25-61 de ani privind prevenirea cancerului de col uterin a crescut. Astfel, 62% dintre acestea cunosc despre testul citologic în 2020, față de 47% în 2018. Totodată, 71% dintre femeile care știu despre testul citologic, cunosc și că acesta poate fi realizat gratuit, prin adresarea la medicul de familie. 

De asemenea, ponderea femeilor care au efectuat testul citologic la îndemnul/ inițiativa medicului de familie, sau asistentului medical din echipa acestuia – de la 40% în anul 2018 la 51% în anul 2020.

„Prevenirea cancerului de col uterin și realizarea screening-ului cervical rămâne prioritară pe agenda serviciilor prestate în domeniul sănătății, chiar și în timpul pandemiei COVID-19. În ultimii ani, cu suportul partenerilor internaționali, Republica Moldova a înregistrat progrese importante ce țin de sporirea gradului de conștientizare privind prevenirea cancerului de col uterin.

În acest context, a fost aprobat noul standard de organizare a screeningul-ui de cancer cervical și efectuate instruiri ale specialiștilor din domeniul asistenței medicale primare, serviciilor de laborator și din domeniul colposcopiei…”, a declarat Marina Golovaci, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit MSMPS, cancerul de col uterin poate fi prevenit cu ușurință prin realizarea vaccinării anti-HPV a fetelor în adolescență, la fel și screeningul-ui cervical efectuat o dată la trei ani, de către femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani. În R. Moldova testul citologic pentru prevenirea cancerului de col uterin poate fi realizat gratuit la adresarea la medicul de familie.

Studiul național post-intervenție despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în R. Moldova a fost realizat în toamna anului 2020, pe un eșantion de 1.142 de femei, incluzând o serie de interviuri realizate cu 30 de femei (25-61 de ani), 30 de medici și asistenți medicali și 15 experți în politici de sănătate.

Studiul are o marjă de eroare de +/- 3% și a fost realizat de compania Magenta Consulting sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”. 

Un Studiu similar, desfășurat în anul 2018, demonstra că mai mult de jumătate dintre femeile din populația țintă nu efectuaseră niciodată un test citologic, iar motivele invocate erau lipsa de timp, frică, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.