Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Renato Usatîi cheamă oamenii la…

Renato Usatîi cheamă oamenii la protest: „În stilul lui Plahotniuc, Dodon încearcă să rămână la putere”

Foto-simbol

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, își îndemnă susținătorii și simpatizanții să iasă joi la protest în fața Parlamentului, în contextul îndemnului similar transmis de președinta aleasă, Maia Sandu, după ce socialiștii au înregistrat astăzi un proiect de lege prin care se propune ca Serviciul de Informații și Securitate să să fie scos din subordinea președintelui.

„Se pare că cea mai mare problemă a țării nu este COVID-19, ci Igor Dodon și deciziile dictate de el. Acțiunile care vor urma mâine reprezintă o ambiție în stilul lui Plahotniuc în încercarea de a rămâne la putere”, a comentat Usatîi proiectul înregistrat de socialiști.

Acesta optează, în continuare, pe alegeri parlamentare anticipate și îi atenționează pe „cei care sunt implicați în încercarea de a se menține la putere” să se gândească bine, pentru că „Igor Dodon va avea un final mult mai trist decât cel organizat pentru sine Plahotniuc în vara anului 2019”.

„Maia Sandu nu a reușit bine să ajungă la Președinție, că aceștia deja încearcă să fure ceva”, a mai spus Usatîi.

În opinia lui Usatîi „protestele reprezintă unica cale de a obține alegeri parlamentare anticipate, de a scăpa de hunta lui Dodon și de a demonstra întregii luni că cetățenii vor schimbări și sunt în drept să facă odine în propria lor țară”.

„Astăzi trebuie să fim uniți, indiferent de limba pe care o vorbim și cum ne identificăm. Trebuie să ne unim împotriva corupției și prostiei pe care încearcă să o continue Igor Dodon, cu implicarea Partidului Șor. Nu trebuie să stăm și să vedem cum ei ne distrug țara. (…) Vă îndemn să ieșiți mâine la protest împotriva minciunii, uzurpării puterii în stat, contrabandei și împotriva tuturor fărădelegilor din R. Moldova”, a mai spus liderul Partidului Nostru.

Președinta aleasă Maia Sandu a chemat miercuri seara oamenii în stradă să își apere votul din 15 noiembrie, spunând că regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure rezultatele votului.

Sandu a calificat tentativa majorității PSRM-Șor de a scoate Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui drept o tentativă de uzurpare a puterii de stat, pusă la cale de persoana care pierdut alegerile și încrederea poporului.

Ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament majoritatea PSRM-Șor, prin care se propune ca SIS să fie scos din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană care nu va avea curând nicio funcție publică plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului. Aceasta este o tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin care se încearcă, pe de o parte, păstrarea în captivitate politică a unei instituții esențiale pentru lupta împotriva corupției și a riscurilor pentru securitatea statului, iar pe de altă parte se anulează rezultatele votului dat de popor, a spus Sandu.

Președinta aleasă spune că a discutat cu liderii altor formațiuni politie și au stabilit că împreună trebuie să oprim atacul asupra Constituției și democrației.

Aceasta a chemat oamenii să iasă joi, începând cu ora 10:00, în fața Parlamentului pentru a protestat împotriva abuzului pus la cale de PSRM și deputații lui Ilan Șor.

Deputații socialiști au înregistrat miercuri un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din subordinea președintelui R. Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.

Autorii proiectului de lege, sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac.

Această inițiativă legislativă vine odată ce președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a pierdut lupta pentru încă un mandat prezidențial, în fața candidatei PAS, Maia Sandu.

Anterior, mai mulți politicieni și experți de la Chișinău declarau că socialiștii, la indicațiile lui Igor Dodon, ar putea veni cu o astfel de inițiativă.

În iunie 2019, majoritatea parlamentarilor au votat un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament.

Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.