Marea Britanie începe vaccinarea împotriva Covid-19

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech, deschizând calea pentru vaccinarea în masă.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, MHRA, spune că injecția, care oferă o protecție de până la 95% împotriva bolii Covid-19, este sigură să fie lansată.

Primele 800.000 de doze vor fi disponibile în Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare, a declarat secretarul pentru sănătate, Matt Hancock.

Oamenii ar trebui să aștepte să fie contactați de Serviciul Național de Sănătate (NHS), a adăugat el.

Persoanele vârstnice și personalul din casele de îngrijire sunt în topul listei de priorități, urmate de persoanele de peste 80 de ani și personalul din domeniul sănătății și îngrijirii.

Dar, deoarece vaccinul Pfizer trebuie păstrat la -70C, este posibil ca primele vaccinări să aibă loc în spitale, astfel încât rezidenții caselor de îngrijire o să poată fi imunizați mai târziu.

Pfizer/BioNTech este cel mai rapid vaccin care trece de la concept la realitate și care poate să treacă în 10 luni printr-un proces care, în mod normal, ar necesita 10 ani.

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze – suficiente pentru a vaccina 20 de milioane de oameni.

Dozele vor fi lansate imediat după ce vor fi făcute de Pfizer în Belgia, a spus Hancock. Prima livrare se va face săptămâna viitoare și apoi „câteva milioane” se vor livra pe parcursul lunii decembrie. Dar cea mai mare parte a lansării va fi anul viitor.

„2020 a fost groaznic, iar 2021 va fi mai bun”, a spus Hancock. „Cred ferm că cu veștile de astăzi, din primăvară și de la Paști încolo lucrurile vor fi mai bune. Și anul viitor vom avea o vară de care toată lumea se va putea bucura”, a mai adăugat el.

Primul ministrul Boris Johnson a declarat că „protecția vaccinurilor este cea care ne va permite să ne recuperăm viața și să punem economia în mișcare din nou”.

Vaccinul nu va fi obligatoriu și vor exista trei moduri de vaccinare a persoanelor din Marea Britanie:

Spitale

Centrele de vaccinare

În comunitate, alături de medici de familie și farmaciști.

Deoarece dozele inițiale sunt livrate la spitale, care au deja condițiile de stocare a vaccinului la -70C, este posibil ca primele vaccinări să aibă loc în spitale, iar primii care vor beneficia de vaccin va fi personalul caselor de îngrijire, personalul Serviciului Național de Sănătate și pacienți, astfel încât nici un vaccin să nu fie risipit.

Directorul executiv al Serviciului Național de Sănătate, Simon Stevens, a declarat că serviciul de sănătate se pregătește pentru „cea mai mare campanie de vaccinare din istoria țării noastre”.

Experții spun, totuși, că oamenii trebuie să rămână vigilenți și să respecte regulile pentru a opri răspândirea virusului – inclusiv distanțarea socială, măștile faciale și autoizolarea.

Sursa: BBC

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.