Moldova Startup Week 2020 – tot ce trebuie să știi despre cel mai important eveniment dedicat startup-urilor locale!

Peste 1050 de participanți din țară și de peste hotare, 64 de speakeri de top, 36 de evenimente dedicate startup-urilor locale. Sunt totalurile Moldova Startup Week 2020, care s-a dovedit a fi o platformă eficientă pentru crearea unor experiențe pline de oportunități pentru antreprenorii care gândesc inovativ din țara noastră. Interesul pentru eveniment a depășit hotarele țării, iar peste 20 de mii de internauți au fost conectați online,  inclusiv din Irlanda, România, Germania, Polonia și Belarus.

„Moldova Startup Week 2020” a dat tonul tendințelor globale a antreprenoriatului bazat pe inovații și a conectat la aceeași comunitate experți, mentori, manageri, parteneri internaționali, entuziaști și pe cei mai buni fondatori de startup-uri. Evenimentul este o inițiativă TechStars și  face parte din seria de proiecte dezvoltate de TEKWILL în cadrul Programului Național „Startup Moldova” cu susținerea USAID și Suedia.

  • Moldova Statup Week a fost punctul de intersecție între estul și vestul antreprenoriatului global, unde și-au dat întâlnire peste 60 de invitați speciali, printre care antreprenori, investitori, mentori și reprezentanți ai companiilor tech internaționale și locale. Indubitabil, calitatea evenimentului a fost dictată de nume mari din industria IT, banking, consultanță și marketing digital, printre care s-au numărat Kamran Elahian (SUA)Moshe Porat (Israel)Antonio Nasuto (Republica Cehă)și Simon Zagaynov (China).
  • Moldova Startup Week a facilitat dialogul constructiv pe tema dezvoltării economiei bazate pe tehnologie și inovație. În 2021 urmează să fie creată o structură unică, responsabilă pentru managementul promovării și dezvoltării proiectelor în susținerea ecosistemului de startup-uri. La fel, aceasta urmează să ofere consultanță și asistență tehnică și se va alinia cu inițiativa Fondul guvernamental pentru inovare digitală, care este în curs de avizare. Noua organizație va atrage resurse de finanțare și va contribui la consolidarea capacităților de absorbție a investițiilor de către startup-urile locale. De anul viitor, noi inițiative de încurajare a antreprenoriatului vor fi dezvoltate și ca parte a Programului Național Startup Moldova. Acesta va fi centrat pe 3 direcții: dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, susținerea inițiativelor comunitare, accelerarea de noi produse și startup-uri tech. (link la sesiune)
  • Moldova Startup Week a fost un adevărat hub de inspirație pentru startup-urile locale, care avut acces la conferințe și ateliere de lucru, sesiuni de training pentru pitching, informații despre potențialele surse de finanțare și programe de accelerare, lansări de inițiative antreprenoriale, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii și întruniri cu potențialii investitori. De asemenea, ei au colectat feedback și sugestii pentru a-și îmbunătăți ideea de afacere sau startup-ul. La eveniment, 10 antreprenori la început de cale au fost conectați în mod direct cu potențialii investitori internaționali din România, Cehia, Rusia, Estonia și Marea Britanie. La sesiunea „Demo Day”, startup-urile locale au fost puse sub lumina reflectoarelor, iar fondatorii s-au conectat și au discutat în mod direct cu potențialii investitori profesioniști, interesați de susținerea afacerilor din Europa de Sud-Est, printre care s-au numărat Levan Kavtaradze (Rusia), Jakub Stracina (Republica Cehă), Peter Parragh (Ungaria) și Stanislav Ivanov (Estonia). Celelalte startup-uri care nu au participat la „Demo Day” au putut explora și alte oportunități la eveniment. În cadrul „Matching Day”, ei au beneficiat de discuții profesionale cu mentori din diverse domenii precum IT, PR, finanțe și marketing. La final de zi, aceștia au fost invitați la o cină privată alături de investitori.
  • La „Moldova Startup Week” au fost cartografiate startup-urile locale pentru a asigura mai multă vizibilitate și expunere în comunitatea internațională, în scopul creșterii vizibilității lor și atragerii mai ușoare a investițiilor externe. A fost stabilit un parteneriat cu Startup Genome– organizație ce consultă lideri internaționali și state, în vederea elaborării politicilor de țară și a strategilor de inovare pentru creșterea economică. Astfel, în anul următor, și Republica Moldova va fi inclusă în raportul de analiză a ecosistemului de startup-uri realizat de Startup Genome. La eveniment a fost elaborată o hartă a startup-urilor locale pe care se regăsesc 64 de nume și pe care o puteți consulta.
  • Lipsa culturii antreprenoriale, limitării accesului la finanțare dar și a experienței în gestionarea afacerilor bazate pe produse proprii, sunt printre principalele impedimente în dezvoltarea cu succes a startup-urilor locale bazate pe tehnologii informaționale. Pentru a reduce acest decalaj, în Republica Moldova sunt implementate mai multe programe dedicate creșterii și susținerii afacerilor de tip startup. Acestea creează diverse oportunități pentru dezvoltarea, accelerarea, atragerea și absorbția investițiilor, pentru scalarea micilor afaceri și extinderea pe piața locală sau globală. 7 dintre aceste inițiative au fost prezentate la Moldova Startup Week 2020. (link la sesiune)
  • Moldova Startup Week a fost o platformă de discuții pentru dezvoltarea afacerilor pe verticală în domenii cheie: FinTechEdTechAgTechHealthTech. Discuțiile participanților s-au axat pe proiecte în dezvoltare, în baza cărora au fost identificate impedimentele și soluțiile necesare pentru dezvoltarea afacerilor pe verticală.
  • Moldova Startup Week a creat punți de legătură între marile companii și startup-uri prin intermediul inovațiilor corporative, un obiectiv urmărit și de programul Startup Moldova în 2021. Programul va aduna în palmares cele mai competitive startup-uri locale și va face apel către companiile moderne, tehnologizate și flexibile pentru ca acestea să gestioneze împreună eforturile și acțiunile de inovare. Astfel, companiile urmează a fi invitate la dezvoltarea strategiei și vor fi formate echipe de lucru. Urmează a fi organizate și câteva hackatoane industriale, pentru a instrui managerii și angajații companiei despre modalități de a conlucra cu startup-uri și a facilita procesele. Până la sfârșitul anului 2021, va fi lansat un accelerator pentru corporații care să faciliteze dezvoltarea cultura inovative bazată pe soluții antreprenoriale și altele.
  • La Moldova Startup Week am ales împreună cel mai activ ambasador al comunității și startup-ul cu cel mai mare impact. Aproximativ 5000 de oameni au participat la sesiunile de vot. La categoria „Cel mai activ ambasador al comunității startup din Moldova” a fost desemnat Traian Chivriga, fondator XY Partners, un antreprenor implicat în numeroase proiecte și inițiative, care susține în mod eficient dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri, iar anul trecut a lansat un program de accelerare pentru startup-urile din Moldova – XY Accelerator powered by Tekwill. La categoria „Startup-ul cu cel mai mare impact” s-a evidențiat distinctiv startup-ul național Fagura– o bancă digitală, unde oamenii își pot gestiona online toată activitatea financiară și care dezvoltă un marketplace de credite, bazat pe tehnologie p2p lending.

Moldova StartupWeek este un eveniment marca Techstars, care are loc în peste 50 de țări din lume. „Tech stars Startup Week” este organizat de Startup Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.