12:38:56 28.03.2024
Stiri

DOC // Deputat de la Chișinău: Dacă R. Moldova și-ar asuma datoria transnistrenilor pentru gaz, așa cum cer oficialii ruși, statul ar FALIMENTA. „Din cele 7,7 miliarde de dolari, doar 0,7 miliarde constituie datoria Moldovagaz”

Actualitate 02.12.2020 12:44 Vizualizări1565 Autor: Ziarul National
DOC // Deputat de la Chișinău: Dacă R. Moldova și-ar asuma datoria transnistrenilor pentru gaz, așa cum cer oficialii ruși, statul ar FALIMENTA. „Din cele 7,7 miliarde de dolari, doar 0,7 miliarde constituie datoria Moldovagaz”


Statul R. Moldova ar falimenta, dacă autoritățile de la Chișinău și-ar asuma datoria „Moldovagaz” față de „Gazprom”, care depășește suma de 7,7 miliarde de dolari, dintre care șapte miliarde de dolari constituie datoria Transnistriei.

Declarația îi aparține vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, care îi răspunde șefului Comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, după ce acesta a sfătuit-o pe Maia Sandu ca Chișinăul să-și asume datoria Transnistriei pentru gaze, dacă vrea „restabilirea integrității teritoriale” a R. Moldova.

„Dacă R. Moldova și-ar asuma această datorie, așa cum sugerează unii oficiali ruși, precum senatorul Kosaciov, asta ar duce la dublarea datoriei externe și la falimentul imediat al țării noastre, pentru că această sumă se apropie de PIB-ul anual al R. Moldova. Însă, din cele 7,7 miliarde de dolari doar 0,7 miliarde sunt datoria „Moldovagaz”, iar restul de 7 miliarde sunt datoria „Tiraspol-Transgaz”. Nici asta nu e tot. Datoria acumulată de regiunea necontrolată din stânga Nistrului nu este datoria locuitorilor, căci ei achită facturile, ce-i drept la un preț mai mic. Datoria nu este nici măcar a agenților economici, care tot achită, ce-i drept sub prețul de import al gazului. Aceasta e datoria așa-numitor autorități transnistrene (nerecunoscute de nimeni), care colectează banii de la consumatori, dar uită să-i transfere către „Moldovagaz”. Acești bani au fost și sunt cheltuiți după bunul plac al regimului de la Tiraspol. Cum altfel aveau ei să posede mașini, afaceri și case de lux peste tot în lume?”, explică Mihai Popșoi.



Vicepreședintele Legislativului de la Chișinău se întreabă ce cred alegătorii lui Kosaciov despre această schemă aplicată în Transnistria, „cetățenii ruși care plătesc cu prețul propriei bunăstări pentru confortul milionarilor care au capturat regiunea trasnistreană”, mai ales că „Moldovagaz” este controlată de către „Gazprom”.

„Plătitorii de impozite din Federația Rusă s-ar putea întreba: De ce compania de stat „Gazprom” este atât de îngăduitoare cu regiunea transnistreană, lasându-o să acumuleze datorii de 7 miliarde de dolari, bani ce puteau merge spre gazificarea multor sate și orașe din Rusia? Cel mai important lucru pe care îl scapă din vedere domnul Kosaciov este că această datorie nu este nicidecum a R. Moldova, dar a companiei S.A. „Moldovagaz”. În pofida numelui, această companie, din păcate, nu mai aparține Moldovei, dar a ajuns în proprietatea „Gazprom”-ului, care deține 50% din acțiuni și mai are în gestiune cota de 14% a „Tiraspol-Transgaz”. Conducerea S.A. „Moldovagaz” este numită și controlată de „Gazprom”. Prin urmare, reprezentanții „Gazprom” de la conducerea S.A. „Moldovagaz” au decis să ofere regiunii transnistrene gaz gratuit, iar R. Moldova, care nu a avut nicio atribuție la această decizie, trebuie să-și asume datoria? Nici chiar așa, dle Kosaciov”, declară Mihai Popșoi.

Menționăm că președintele ales, Maia Sandu, a declarat recent, într-un interviu pentru presa rusă, ă datoria Republicii Moldova față de „Gazprom” nu este una „corectă” și Chișinăul nu trebuie să plătească pentru gazul consumat de către locuitorii Transnistriei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md