PAS solicită Guvenului să retragă imediat Proiectul legii bugetului și al politicii fiscale: „Favorizează holdingurile și sărăcesc populația”

Irina Odobescu
02/12/2020
Captură: privesc.eu

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită Guvenului să retragă imediat Proiectul legii bugetului și politicii fiscale „care a ajuns în Parlament cu o viteză fulgerătoare”. În cadrul unui briefing de presă organizat miercuri de președintele fracțiunii, Igor Grosu, acesta a cerut Executivului să propună Legislativului proiecte noi, care să corespundă nevoilor oamenilor. Actualul proiect ar tăia din veniturile cetățenilor, ar duce la scumpiri în lanț și ar facilita schemele de corupție, spune deputatul PAS.

„Guvernarea lui Dodon, susținută în Parlament de o nouă alianță formată din PSRM, Șor și toți transfugii continuă să bată în oameni în plină criză, chiar dacă la alegerile prezidențiale oamenii au spus foarte clar că acest sistem de hoție și nedreptate nu mai poate continua. Circa 60.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar întreprinderile mici și mijlocii sunt în prag de faliment. Proiectul de buget și de politică fiscală este rupt de realitate și așa cum este prezentat acum va arunca țara într-o sărăcie și mai mare”, a punctat Igor Grosu. 

Parlamentarul a expus trei motive pentru care PAS consideră proiectele inacceptabile pentru a fi examinate în prima lectură în Parlament. „În primul rând acestea taie din veniturle oamenilor. Proiectele includ o sumedenie de măsuri care sunt îndreptate împotriva oamenilor: o indexare anuală mizeră a pensiei de 0,8 % și anularea premiilor unice pentru pensionari de sărbători; anularea reducerii de 15% pentru cei care plătesc impozitul pe imobil înainte de termen; eliminarea scutirii personale pentru soț/soție, ceea ce lovește direct în familiile din Republica Moldova în plină criză.

Aprobarea proiectelor poate duce la scumpiri în lanț și la falimentarea producătorilor locali. Creșterea cotei TVA de la 8% la 12 % poate duce la scumpirea alimentelor. Măsura va avataja importatorii și holdingurile și va descuraja pocesarea materiei primei la nivel local, activitatea care aduce cea mai mare valoare a economiei.

În timp ce oamenii pierd, se reintroduce corupția, deoarece se introduc scheme ilegale. Una dintre ele este schema cu țigări a lui Nichiforciuc și Andronache. Statul va pierde în jur de 10 lei pentru fiecare pachet de țigări vândut. O altă schemă ține de importul masiv de medicamente neutorizate în țară. Se mai introduc facilități fiscale pentru pariuri. Se mai aruncă 168 de milione lei pentru Arena Națională - un proiect conceput ca și o schemă de delapidare a banului statului”, a mai precizat Igor Grosu. 

Irina Odobescu
02/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii