fbpx

foto | O secțiune din scara Turnului Eiffel a fost vândută la licitație cu 274.000 euro

O secţiune a scării elicoidale din structura originală a Turnului Eiffel a fost adjudecată marţi, pentru suma de 274.475 euro, scrie presa franceză.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înălțimea tronsonului este estimată la aproape trei metri și provine din scara elicoidală originală a turnului, datând din 1889, care lega etajele al doilea şi al treilea ale monumentului.

Secțiunea cuprinde aproximativ 14 trepte, iar acum face parte dintr-o colecţie privată europeană, a anunţat casa de licitaţii Artcurial.

Deși valoarea tronsonului fusese estimată la un preţ cuprins în intervalul 30.000 – 40.000 de euro, a fost vândută la un preţ de aproape de zece ori mai mare decât prețul inițial.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от ARTCURIAL (@artcurial__)

În 1983, instalarea unui ascensor între ultimele două etaje ale Turnului Eiffel a făcut necesară demontarea şi tăierea unei scări în 24 de secţiuni. Una dintre ele a fost păstrată la primul etaj al monumentului, în timp ce alte trei au fost donate Muzeului d’Orsay, Muzeului Oraşul Ştiinţei şi Industriei din Paris şi Muzeului de Istorie a fierului din Nancy.

În 1983, cele 20 de secţiuni rămase au fost vândute unor colecţionari din întreaga lume. Singurele două secţiuni care au rămas în Franţa au fost achiziţionate de cântăreţul Guy Beart, care le-a revândut în 2015.

Aceste secţiuni diferite pot fi admirate în mai multe spaţii expoziţionale prestigioase din întreaga lume, cum ar fi Fundaţia Yoishii din Yamanashi (Japonia) şi în proximitatea Statuii Libertăţii din New York, în timp ce altele se află în colecţii private, din ţări precum Elveţia, Italia şi Canada.

Cu o înălţime de 324 de metri, Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile Parisului, alături de catedrala Notre-Dame şi Bazilica Sacré-Coeur din Montmartre, a fost construit de Gustave Eiffel (1832-1923) cu ocazia Expoziţiei Universale din 1889.

Articole asemănătoare

Back to top button