marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoSoiuri de grâu comun și spelta recomandate pentru agricultura eco, testate în diferite regiuni...

Soiuri de grâu comun și spelta recomandate pentru agricultura eco, testate în diferite regiuni ale țării

Recomandate

Pentru o producție eficientă și durabilă de alimente în agricultura ecologică (AE), trebuie luate în considerare cu atenție rotația culturilor, alegerea soiurilor și tehnologia. Deoarece majoritatea soiurilor disponibile au fost selectate pentru agricultura convențională, potențialul agriculturii ecologice nu a fost pe deplin explorat.

Unele caracteristici importante în agricultura ecologică, cum
ar fi rezistența la boli transmise prin semințe, suprimarea buruienilor sau eficiența nutrienților (ENU), nu sunt cei mai importanți parametri pentru selectarea soiurilor unde aceste deficiențe sunt soluționate prin aplicarea pesticidelor și îngrășămintelor minerale. Un alt aspect vizează problema selectării sistemului radicular eficient, care este complet trecută cu vederea în agricultura convențională.

Pentru a determina soiurile potrivite de grâu și spelta pentru agricultura eco, în cadrul proiectului ”Suportul instituțional în agricultura ecologică în Republica Moldova”, susținut și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, au fost realizate testările soiurilor în câmp pe parcele mici la locațiile experimentale din Băcioi, Cahul și Bălți, respectând regulile de AE pe parcursul întregului ciclu.

Pe unul dintre câmpurile aflate în rotație, a fost stabilit un lot experimental pe parcele mici pentru a recomanda soiurile de grâu de toamnă potrivite pentru condițiile moldovenești.

Numărul total de blocuri pentru cultura în testare este de 8. În fiecare an, toate culturile sunt însămânțate, astfel încât culturile să se alterneze treptat pe blocuri individuale (rotația culturilor pe 8 parcele).

Parametrii evaluați:

  • competitivitatea împotriva buruienilor (Notă: nu a fost evaluată deocamdată);
  • apariția principalelor boli (rugină, făinarea, fuzarioza tulpinilor și spicelor);
  • rezistența la grăpare (nu a fost evaluată deocamdată!);
  • randamentul;
  • parametrii tehnologici pentru calitatea alimentelor.

Rezultatele testării soiurilor în anii 2018-2019

Grâul comun

Spelta

Rezultatele obținute de Centrul de Testare a Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante

Pe parcursul a doi ani au fost cultivate soiurile Aszita, Numitor, Kuialnic, Tengri și Vestitor. Cel mai mare randament în medie a fost obținut la soiul moldovenesc Numitor în ambele sezoane.

Randamentul mediu a fost cu 13,61% mai mare decât randamentul mediu al tuturor celorlalte soiuri și cu 28,8% mai mare decât soiul elvețian Aszita, cu cel mai mic randament mediu, adică 0,9 t/ha.

Cele două soiuri elvețiene au cea mai înaltă talie, au fost selecționate pentru agricultura ecologică, unde această particularitate este foarte dorită. Soiurile cu talie mai înaltă pot concura mai bine cu buruienile. Kuialnic a fost soiul cu cea mai scurtă tulpină în ambele sezoane monitorizate.

Rezultatele obținute în Furceni, Orhei (GȚ MA-Gașper)

În cel de-al doilea sezon, experiențele au fost puternic afectate de răsăritul treptat și de infectarea gravă a soiurilor elvețiene de rugină. Cu toate acestea, se poate afirma că, deși diferențele de randament nu au fost statistic semnificative, în medie, randamentul a fost cel mai mare la soiul Vestitor (3,61 t / ha) și cel mai mic la Aszita (2,34 t / ha).

Aszita a fost și soiul cu cea mai înaltă talie (91,17 cm), în timp ce Pîsanka cu cea mai scurtă (73 cm). În ceea ce privește parametrii de calitate, a existat o diferență semnificativă statistic între cele două sezoane – valori mai înalte la unii parametri determinați în sezonul 2018/2019.

Numărul de boabe în spic a fost, de asemenea, mediu până la dublu față de sezonul 2017/2018. Soiurile elvețiene Aszita și Tengri au fost de cea mai bună calitate în ceea ce privește calitatea la coacere, în ceea ce privește conținutul de proteine și au valorile de gluten umed necesar, precum și capacitatea de absorbție a apei, indicele de cădere și volumul pâinii, deși aceste soiuri au avut randamentul cel mai scăzut.

Rezultatele obținute de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecția

Au fost alese 10 soiuri pentru testare, cele trei soiuri elvețiene Tengri, Wiwa, Aszita, ucrainești Pîsanka și Kuialnik și moldovenești Căpriana, Vestitor, Numitor, Fenix și Talisman. Lotul experimental a fost însămânțat pe 15 octombrie 2018, fiind grav afectat de lipsa precipitațiilor după însămânțare.

Plantele au răsărit lent luni întregi, până la mijlocul lunii februarie. Suprafața a suferit furtuni abundente în 11 și 24 martie, care au afectat recoltele și le-au scăzut considerabil. Pe de altă parte, ca urmare a acestei situații, atacul bolilor a fost mai mic.

Culturile au fost recoltate la 11 iulie 2019. Aszita a fost cel mai înalt soi a întregului grup (101,42 cm), urmat de celelalte soiuri elvețiene Tengri (92,2 cm) și Wiwa (89,8 cm), în timp ce soiurile moldovenești Talisman (66,16 cm), Numitor (66,9 cm) și Fenix (68,64 cm) au fost cele mai joase.

Cel mai mare număr de spice pe m2 s-a determinat la soiul Tengri (338) și cel mai mic în Talisman (187). Cele mai multe boabe în spic au fost la soiurile Vestitor (41), Tengri (40) și Talisman (39). Cea mai mare TGW a fost cea a soiului elvețian Wiwa (37,50 g), iar cea mai mică a fost Aszita (26,20 g).

Cel mai mare randament a provenit de la Fenix (3,49 t/ha) – unul dintre soiurile mai joase (68,64 cm). Soiul Talisman a avut cel mai mic randament (2,63 t/ha), precum și cele mai puține spice pe m2 și talia cea mai joasă (66,16 cm).

Rezultate Cahul, Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante

Studiul include opt soiuri comune de grâu – Numitor, Vestitor, Tengri, Kuialnic, Căpriana, Pîsanka, Aszita și Wiwa. Schema experienței a fost identică de 50 m2 pentru fiecare soi în trei repetiții. Pe parcelă a fost cultivată mazărea ca premergător.

Grâul a fost semănat pe 3 octombrie 2018. Din cauza precipitațiilor scăzute după însămânțare, plantele au apărut în mod eratic până la începutul lunii februarie. Primele precipitații substanțiale au fost doar în mai și iunie.

Soiurile individuale au început să înflorească la interval de 3 zile, primele Tengri și Wiwa, iar Pîsanka și Kuialnic ultimele.
Soiul Numitor a suferit cel mai grav din cauza infecției cu rugină, în timp ce Kuialnic a fost cel mai sănătos. Fuzarioza spicului a fost identificată și la Numitor, Vestitor și Căpriana.

Rezultate grâu spelta

Rezultatele obținute în Băcioi, municipiul Chișinău

Două varietăți de spelta de toamnă au fost incluse în testare în câmpul de la Băcioi în ambele sezoane (2017/2018 și 2018/2019). Soiul elvețian Alkor, crescut pentru condiții de AE, are o tulpină mai lungă, dar o rezistență mai mare la cădere, o bună calitate a glutenului și bunele proprietăți de coacere. Rubiota este un soi ceh, cu o tulpină mai lungă și boabe de bună calitate.

Rezultatele din locația s. Zârnești, raionul Cahul

În sezonul 2018/2019, au fost alese aceleași soiuri de spelta pentru testare în locația Zârnești, precum și la Băcioi.

Comparând rezultatele obținute din ambele locații în sezonul 2018/2019 se constată clar că soiul Rubiota a obținut caracteristici de calitate mai înalte la Zârnești decât la Băcioi, inclusiv un TGW mai ridicat.

Pe de altă parte, soiul Alkor a obținut cel mai mare randament (5,2 t / ha) la Zârnești, unde a avut și cel mai mare număr de spice pe m2. Cu toate acestea, diferențele dintre parametrii individuali nu au fost statistic semnificative.

Concluzii studiu

Marea parte a perioadei de testare, suprafețele culturilor din asolament au fost acoperite cu culturi intercalate (muștar, trifoi și altele).

Controlul buruienilor a fost îndeplinit prin metode agrotehnice fără utilizarea preparatelor chimice industriale, (utilizarea grapei AEROSTAR) suport substanțial din partea proiectului.

În rezultatul activității pe perioada de 2 ani agricoli (2017-2019) s-a constatat comportarea soiurilor în sistemul AE:

Productivitatea soiurilor de origine autohtonă și ucraineană este mai mare în comparație cu cele europene (factorul – create și acomodate la condițiile locale pedoclimatice).

La compartimentul parametrilor de calitate (proteine, gluten, indicele Zeleny) soiurile europene sunt la un nivel mult mai ridicat, ce confirmă caracteristicile soiurilor create și acomodate în AE.

Pentru obiectivitatea concluziilor a fost decis de a avea rezultate pe perioadă minimă de 3 ani și în diferite locațiuni (zone pedoclimatice).

Sursa: Grâul de toamnă, Rezultatele privind testările pilot 2019. Toate rezultatele studiului, dar și particularitățile privind tehnologia aplicată, perioadele de cultivare, lucrările efectuate sunt disponibile pe acest link.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco