Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

29 Noi. 2020 / 17:04

Cererea pentru imobiliare mai mare decât oferta pe piaţă

Pandemia de COVID-19 şi-a pus amprenta în acest an şi pe piaţa imobiliară. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, de la începutul acestui an au fost eliberate cu aproape şase la sută mai puţine autorizaţii de construcţii decât înainte de pandemie. În timp ce agenţii economici fac faţă cu greu crizei sanitare, experţii se arată optimişti şi spun că, de fapt, ţara noastră înregistrează în ultimii ani recorduri în privinţa vânzărilor de locuinţe. Motivul este unul simplu, explică specialiştii, întrucât epidemia a afectat în special persoanele cu venituri modeste, în timp ce restul oamenilor continuă să investească, relatează Mesager.

Vladimir Tonu gestionează de aproape 20 de ani o companie de construcţii. În acest timp, antreprenorul, împreună cu echipa formată din peste o mie de muncitori, a reuşit să construiască aproape 10 mii de apartamente. Totuşi, în prezent, pandemia a dat peste cap planurile firmei, întrucât din luna aprilie a înregistrat o descreştere semnificativă a proiectelor noi.

„Compania noastră a avut în plan ca în 2020 să pornească unele blocuri noi, iar reieşind din pandemie am hotarât să amânăm pentru 2021 proiectele. Noi nu am micşorat nici salariile, nu am micşorat nici orele de muncă, dar am adus maximum protecţie pentru muncitori”, a relatat Vladimir Tonu.

Au crescut şi preţurile la imobile, întrucât cererea este mai mare decât oferta pe piaţă. Un lucru curios este faptul că oamenii tind să cumpere, în special, locuinţe la sol, vile şi case de vacanţă, ceea ce înseamnă o creştere de peste 25 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Pandemia a reorientat priorităţile oamenilor. Mulţi dintre aceştia s-au concentrat pe confortul de acasă. S-au construit mai puţine blocuri de locuit, în al treilea rând se observă un trend al investiţiilor care migrează de la segmentul comercial la cel rezidenţial. Şi asta datorită faptului că investitorii vor să-şi minimalizeze riscurile”, a spus Valeria Şevciuc, director companie imobiliară.

Potrivit statisticilor, 70 la sută din vânzări au fost orientate către apartamentele din blocurile noi, în timp ce doar 30 la sută sunt din blocuri vechi.

„50% s-au orientat spre apartamente cu două camere sau o cameră plus living. Pentru un apartament cu două odai în bloc vechi preţurile variază între 35 şi 45 de mii de euro, în funcţie de sector. Pentru un aprtament în bloc nou cu reparaţie la cheie preţurile variază în funcţie de sector şi nivelul complexului rezidenţial între 45 şi 55 de mii de euro”,  a precizat Valeria Ursu, reprezentant companie imobiliară.

Oamenii spun că pandemia le-a afectat grav veniturile, ceea ce le-a stopat intenţia de a investi în imobile.

„Deocamdată salariul pentru apartamente nu ne ajunge”; „Cred că doar oamenii noştri care muncesc peste hotare şi-ar putea permite sau cei care pot să ia credite”; „Eu sunt de la sat, dar cred că e mai bine să ai un aprtament în oraş. Închiriem un apartament, dar e scump astăzi, sunt majorate preţurile oricum”, spun oamenii.

În pofida statisticilor îngrijorătoare, experţii economici spun că pandemia a lovit în toate domeniile, mai puţin însă în cel imobiliar. Potrivit acestora, prognoza din acest an arată că numărul de apartamente procurate se va dubla.

„Dacă până în 2017 noi vindeam pe an câte 15 mii de apartamente, anul acesta cred că vom avea cifra de 30 de mii ca şi anul trecut. Avem doi ani record, 2019-2020, deci în plină criză la noi vânzările au loc, din cauza că criza a afectat oamenii săraci, dar oamenii cu venituri mai mari nu i-a afectat”, a declarat Veaceslav Ioniţă, expert economic.

Potrivit datelor oficiale, băncile din ţara noastră au oferit în acest an cel mai mare volum de credite destinate construcţiilor. Vorbim aici de cifra de peste opt miliarde de lei. În prezent, în Republica Moldova activează aproape două mii de companii de constrcţii. 

Comentarii